Total Pageviews

Wednesday, December 28, 2011

jom kawiN!!

aloha..
saye tak sabo nak kawen

hihihi..
tgok la video nih..
sgt best!!

http://www.youtube.com/watch?v=LahBUlLHY7U

doa saye : moga dijodohkan dgn seorg suami yg boleh menjdi imam kpd saye dan anak2..
dikurniakn ank2 yg soleh dan solehah..
moga aku dpt menjdi istri yg solehah kpd suami dan menjdi ibu yg terbaik utk ank2 kami..

=)

mood : minggu dpn aku exam!!!!

Tuesday, December 20, 2011

dimanakah titik perubahannya sebagai mahasiswa???

assalamualaikum..
kehadapan hadirin dan hadirat..

alohaa....
slmt pagi..
harus bagaimana lagi utk aku terangkan..
terlalu banyk yg brubah sejak aku mendpt gelran mahasiswa..
khdupan aku mula "songsang"..
-bukan songsang dr segi tooooot-
dikala insan lain mula utk keluar mencari rezki..
aku pula baru ingin menarik selimut..

dikala insan - insan lain sdg bergiat aktif dlm perjalann menigktkan diri dlm mencari kerahmatan-Nya.
aku pula sering lalai dgn khdupan yg aku bina sendiri..
sering kali aku alpa dlm membuat pilihan..
owh hati..

hati..
hatiku sering lalai dan alpa dlm mengingati-Mu
sering saja aku menyakiti hati-hati disekelilingku.
sering saja mencari2 dimana khilaf insan lain..
sdgkn jari yg 4 lagi itu telh pasti menunjuk kearahku..
astagfirullah..

maka..
kembalilah ke pangkal jalan.
jangan engkau sering alpa dalam kebahagiaan dan keindahan dunia yg sementara..

mira_hatibatu!!!

Saturday, December 17, 2011

pemalas!!

(^_^)
aloha...

org slalo ckp.
-hari ni hari mals aku..
-malsnye hari nih..
-2,3 hari nih aku mls la..

*tp aku???
dah dekat berbulan2 malas..
hiuu!!
tak tau nape..
dah takde semangat kot nak dok sini..
okei..
sekian trime kasih..


mood:smua benda malas nak buat!!

Thursday, November 3, 2011

i love them very very the many many much!!







dan ini!!


ini lak ank2 abg saye..


nak tau sbb ape sy syg mereka??

sbb merekalah kekuatan sy..
merekalah pemeriah kehidupan sy..
merekalah sumber kasih dan syg sy.
merekalah tempat sy mengadu,
merekalah sumber kewangan sy,
merekalah yg menjadikan sy begini,
merekalah yg menjadikn sy bgtu..
merekalah sgala-galanya buat sy!!!

so!!
beware to others!!!!!!!
sesape yg berani menganggu guagat kebahagiaan keluarga saye,
hatta menjentik skalipun ahli keluarga sy yg tersyg..
maka mereka bakal mendapt balasannye!
( ALLAH MAHA BESAR )

lupe lak nak kenalkan kluarga sy..

1st of all.
arwah abah saye..
abd molok bin said..
sy sayang abah saye!!!
hilangnye tiada ganti
al-Fatihah..

next is:
mak tersyg..
namenye Hamimi Mohd Yunus..
dialah pengarang jantung,
kekasih hati,
pendoa berjaya,.
kaunslor terbaik
dunia akhirt
juge bank bergerak saye..
love my mak alots!!!

nih adik bradik sye..
smuanya 8 orang
5 perempuan 3 laki
5 dah kawin, 3 bujang
(sile2, leh masok minang)

yong&yop
rodziah abd molok & abd hamid kulop musa
dikurniakan 4 org cahaya mata..
iaitu, along, angah, aliya dan cha-oi..
name sbnr dorg ialah..

along- muhammad nasrul amir
angah- muhammad amirul amir,
aliya- nur aliya maisarah
cha-oi- muhammad shahrul amir...
meletup name ank2 sdare aku nih!!
yong aku rajin buat kek!!
kalo lapo2 je..
aku akn lepk kat rumh yong..
cr rezki!!

okei.
next femley is..
yg gmbr luar dr pasukan kompg dan nasyid tu,.
abg sy!
dia dok jauh..
tak dpt cuti lg sjk 5thun kat sarawak..
abg dan k.ikin
dikurniakan 6 patotnye, sorg lg telah kembali kepada pencipta-Nya

ARMAN ABD MOLOK & NORASIKIN DARUS

- NUREEN IZZATI
- NUREEN NADIAH
- MOHD HAFIZ
- MOHD IKMAL ( yg ni la takde )
- MOHD AKMAL ( KE TERPUSINg NAME 2 BERADIK NIH??)
- NURUL IMAN ALISYA

BESAR FEMLEY ABG AKU NIH!!
abg nih penjawat awam..
askar gitu!
mak aku pun tak sangka yg abg leh jd askar..
sbb dulu abg semput..
tp, yg lagi peliknye..
sjak jd askar,
mak aku kate,
abg da tak smput..
heee~


no 3 ialah YANG saye!

YANG nih la organizer kalo ape2 hal..
import-export aku b4 nak msok uum..
hehei!
yg slalo topup kalo zaman2 kejatuhan nfon aku!
*bg gune mto time f6 smpei skang..
mcm da tukr tuan je jdnye kan yang~

ZARINAS ABD MOLOK & ISMOE MOHAMAD

anak2 dorg nih smua hero!
tp, kuat nanges..
mwahahah!
sile jgn mrh ye yang & abg yang..

yg sulung IZZ FAHMI
yg tgh IZZ ZULHILMI
yang bongsu (buat thun 2011 nih la,thun2 dpn tak tau lg) IZZ FARHAN
yg plg kuat nangis ialah~~
IZZ FAHMI!!!
hahahah~
tp skang tak dah.
dah matang pun..
leh bw runding~
yang aku ni serba boleh..
menjahit boleh, berkebun buleh, msk pun sedap!
jgn tak tau..
dah ank 3 pun, pass lg pnjt pokok ambik rambutan!
(^_^)v


YG KE-4..
CIK & A.CIK SAYE!
yakni namenye..
ROFIDAH ABD MOLOK dan telahpun mendirikan rumah tangganye bersama SYAHEDAN PATI KHAN
alhamdulillah.
mereka juga sudah dikurniakan sepasg ank..
lala- amsyar mifzal
adik eisya- ariesya mierza
deme2 nih kalo balik kg,.
sakan mainnye..
almaklumla.
membeso dikota raya..
k.cik i nih..
same kpale dgn aku..
KAKI JALAN!!
KAKI SHOPPING
KAKI MAKAN!!
(aku je gemokks! k.cik maintain jerk)
sejak menjak dah mendirikan rumh tgga,
bnyk jg menu yg aku blajr dr cik..
cume, citenye..
antra rajin dgn tak je aku nak buat..
hahaha!


next is my long& k.long..
dulu ms zamn2 bujgnye.
aku slalo gado dgn long nih..
P/s: nak tau sbb ape??
sbb kalo time aku nk tgok tv, mesti dia tutup!!
hehehe, jiwa budk2..mestila memberontk!
slalo je lwn ckp dia,.
tp skang sejak menjak da mendirikan rumh tga,,
tak lg..

eh.
lupe lak..
beliau juga sudah mendirikan rumh tga..
kini beliau menetap di PENJARA KAJANG..
bukn sbg pesalah!!
tp, sbb k.long aku keje warden kat situ..

AZWAN ABD MOLOK & AZWATULMUNA
Mereka nih br je dpt lg sorg baby laki2..
yg sulung.
AZKYRA MUNIRA
yg baby tu AZRIL MUKRIZ..
cpt2 membeso ye azril!!

next is my kakak!!
dulu time dok srumah.
slalo je gadoh.
sbb aku ni pmls!!
hahaha!
mls nak basuh mgkuk,
mls nak sapu smph.
yg rajinnye aku nih
MAKAN!! TGOK TV!!! TIDO!!
hehei..
namenye ZARIS ABD MOLOK..
slalo org konpius dgn name dia nih..
ingtkan laki..
hm..aku rase kakak aku nih da ade pakwe.
tp, still tak dpt nak disahkan..
mungkin pasnih kite leh sisat!!


2nd last a.k.a bongsu la utk yg pempuan~
hahaha.
mau state jg..
bongsu bg yg pempuan!
AMIRA ABD MOLOK
status : bujang,
(^_^)v
walopun bongsu,.
nampk aku yg sulung..
argghhh!
okei..
benti disitu~
nak jg la bgtau..
sbb yg lain smua slim melim!!
sjak msok u nih.
mknn tak terkwl..
mwahaha!


lastly..
my adik
dia nih le!!
yg time raye takde bj mlyu sedondon!
degil sgt..
nak jg beli t-shirt..
sdahnye, dia lak yg rase terasing..
mamat ni kire kesayangan rkyt jelata dirumah la.
(tp, slalo jg kena mrh,hahaha)
boleh diharap kalo nk g memane..
mak aku dah bg bw kete..
aku??????
(mak aku tak harap, sbb t kalo kete rosak tgh jaln, nyushkn org lain)
dia tgh upper6!
cita2 dia nk jd pemain bola terkenl ala2 david beckham
nak jd pemain badminton ala2 lin dan..
tp,.
mak aku tak harap smua tu..
mak aku nak dia jd imam muda!
hahah!


haaaa.
time kumpul beramai2 adalah moment yg sgt indah..
gelak tawa bersame.
bersame2 dlm melakukan ape sj!
tmbh-tmbh pulak,
rumh kg..
bilik pun tak bnyk mane..
smua akn tido dicelah-celah mane yg muat,
best oooo!!!
br la nmpk meriah!!!
pnjg lebo aku menaip crite sal femley..
pas nih ade ms aku smbung lg..
daaaa!

strictly : saya sgt sgt sgt sgt sgt (infinity) sygkan keluarga saya..
moga ALLAH limpahkan rahmat keatas keluarga ini..
AMIN..

Saturday, October 8, 2011

*sigh!

ahlan wa sahlan!!!

Jiwa Kacau Nieh!!
lame tak berchenta dgn makhluk yg bernama adam..
skali kena penangan!
hadoooi~
kalo ade mslh sket.
memg rase nak lempg2 je sape yg ade kat tepi..
haaa!
itu jeh nak bgtau..

t update lg..
nananana!!

Wednesday, September 28, 2011

** ADA APA DENGAN PERKAHWINAN**

PERKAHWINAN MENURUT ISLAM :
Perkahwinan atau nikah menurut bahasa ialah berkumpul dan bercampur. Menurut istilah syarak pula ialah Ijab dan Qabul (‘aqad) yang menghalalkan persetubuhan antara lelaki dan perempuan yang diucapkan oleh kata-kata yang menunjukkan nikah, menurut peraturan yang ditentukan oleh Islam[1]. Perkataan zawaj digunakan di dalam al-Quran bermaksud pasangan dalam penggunaannya perkataan ini bermaksud perkahwinan Allah s.w.t. menjadikan manusia itu berpasang-pasangan, menghalalkan perkahwinan dan mengharamkan zina.


"Perkahwinan itu ialah perintah Allah SWT bagi menyalurkan fitrah manusia ke jalan yang halal.
Maka selama perkahwinan itu adalah menjadi ibadah kepada Allah SWT, membuahkan pahala maka ianya adalah dikira ideal dan mencapai tuntutan dan perintah agama walau apa pun jua versi dan suasana perkahwinan itu."

(http://ustaz.blogspot.com/2010/05/perkahwinan-yang-ideal-menurut-al-quran.html)

PERKAHWINAN,
yup, perkahwinan itu satu ibadah..
jika betul dan benar jalannya..
tp andai tujuan utama perkahwinan itu hanya berasaskan nafsu semata - mata,
dimanakah letaknya kerahmatan di dalam perkahwinan itu??


PERKAHWINAN,
bukan kecil tanggungjawabnya..
amanah yang dahulunya dibawah tanggungjawab bapa dan ibu wanita itu,
kini, sudah beralih kepada si suami..
membimbing, memberi layanan yang baik kepada si isteri
si isteri pula, harus bertanggungjawab menjaga rahsia si suami..


PERKAHWINAN.
walau sesusah manapun tanggungjawab dalam perkahwinan
manisnya tetap ada dalam melayari kehidupan suami isteri..
dugaan dan cabaran tetap ditempuh bersama..

okei..
now, my turn..
aku rase takde salahnya kalau nak kahwin dalam masa belajar nih.
yup, memang kadang kala ada juga pendapat,
blajar bagi habis,
pastu br pikir nak kawin..
tp, kalo tak kawin pun dah macam kawin..
its better to married..
takde lah banyak sangt dosa kan >_<
just buat yang mane wajib dulukan..
walimatulurus tu buat scra kecil2 an pun dah ckup..

yelah,.
tambah2 skang zaman dunia dihujung jari..
banyak dugaan dan cabarannya..
"zaman saya tak banyak dugaan macam zaman korang"
kata cikgu p.am aku..


p/s: aku masih bersyukur..
walau tidak punya ramai peminat..
walau tidak selembut dan seayu mereka..
aku percaya kasih dan sayang mak,abah dan adik beradik yang lain
membuatkan aku berdiri teguh..

YA RAHMAN YA RAHIM..
KAU lindungilah aku dari segala maksiat dan kemungkaran..
KAU jodohkanlah aku dengan adam yang dapat memimpin aku kejalan yang ENGKAU redhoi..

Saturday, September 10, 2011

semester tiga tahun dua

assalamualaikum..

kembali lagi saya di sini.
alhamdulillah..
masih dipanjangkan umur untuk meniti kehidupan sebagai seorang insan yang bernama amira abd molok.

okei..
itu je nak cerita..
lain kali update lg..

Friday, June 24, 2011

my simple life

assalamualaikum..
ya hadirin hadirat sekalian..
betapa berhabuknye blog den nih ha..
tak sempt ke??
hee..
tak..
aku mls nak update je..
sbb ape?
sbb aku mls la~~

my simple life,.
yeah!!!
pastinye..
skang aku keje sbg pencuci pinggan mangkuk, tukng ambik order, antor ordr.
main dg ais batu, bancuh ayo, kems2 kdai mkn..
heee..
mule2 memg aku rase fed up nak mampoih!!
thp mnympah yg rase nak baling je nasi kat muke dorg tu..
(lupe lak, kdai mkn nih berasskn mkn nasi putih..ala2 mak ndak gitu, aneka plhn lauk)
nak tau sbb akpe aku mnymph tersgt2??
ini adalh dsbbkn
1) sikp2 customer yg mcm2 kerenh,.
(sorg nak nsi lebih, tp bile dah bg br nak ckp, sorg nak sparuh, bile dah siap cedok br nak bgtau..etc)
2)sikp pengmbil order yg utama yakni tuan punye kdai..
(hahaha, maap ye kak *** sy bercerite..
yaa apabila org tgh ramai dia pun mulakanlah lontaran suaranye..
- air kosong 1, tea ais 2, kopi panas 1..bygkan la tgh kelm kbot org ramai, bg order mcm tu..stresss tau tak)kdg2 aku biorkan aje~
hahahaha
3- bese la..customer lg..dah aku antor order, br tang tu la nak mintk ayo tmbhn, kalo ayo tu mintk ayo mahei2 takpe jg, nih tak, *dik..ayo kosong 1..mau je aku simbh dia dgn ayo kosong tu, dah trg lg bersuluh, b4 mkn tu dah ambik order, bgtau je la troih kan sng~~
4- muke customer yg nak mintak kaki bak kate my rumate si bella tu~~
haa,,nih kire thp dasyat thp kaki je yg leh mintak order..
hahahaha,.

oklah disitu la tknn2 yg berlaku time keje..
nak tak nak,.
nanti aku keje handle manusia jg.
tu yg aku cube bertahan.

okei ..
nak tau tang mane simple life eh??
ahhha~
aku bgn seawal 6.15 pg.
siap2..
kul 7 dah gerak g keje..
ketung ketang keting!!!
dah pukul 3..
aku balik..
golek2+tgok tv+tido+smpei la pas asar..
then aku akn lepak kat luar..
main+menyakat+mkn2+berjimba-jimba2
tmbh2 dah ade si AMAR ZAQWAN+ ANIS SAFIAH..
hee..
aku akn sakat deme..hahaha
smpei la deme troyak+smpaei aku puas hati..
hahahahaha
dorg la menceriakn hidop aku..
kul 7-10..
slalonye aku lepk bilik sorg2..
takpun smbg2 dgn mak+adik+kakak..
ha~~
time nih la berlakunye kes pau mengepau+kutuk mengEngetuk+keeratan silaturrahim..
slalo jg gadoh..
tp, tak smpei stgh jam dah elok balik..
=)
okei..
nmpk tak simple nye life aku??
kul 10 tu rumh dah kire da sunyi la..
unless kalo ade cite2 best..
br aku lyn..
kalo tak,.
dah memg jrg mengdp kotak2 tu smua..
ehem..
harusnye berhenti disini..
nanti la..
bile2 rajin balik jari jemari ini menari..
aku update lg..


nanana!!!

Sunday, May 15, 2011

=.=

HATI..
buruk baik smua bergantung pada dia,,
jika rosak hati..
kesannya pada sluruh anggota..
stiap tindak tanduk kita pasti akan canggung jika hati tidak tenteram..

HATI..
jika CINTA mula mendatang..
terpancarlah dimata..
kasih dan sayang ikhlas terpancar

HATI..
jika dendam disemai..
tidak tenanglah jiwa..
segala tingkah kelihatan canggung..
segala perilaku dianggap jelik..


HATI..
tidak siapa yang tahu isi hati..
melainkan DIA yg MAHA MENGETAHUI..
YA RAHMAN,.
YA RAHIM..
kau limpahilah hati ku dgn kasih sayang-Mu..
keredhoan-Mu..
moga tenang dalam menjadi hamba-Mu..

p/s: moga hatiku sentiasa bersangka baik dgn smua..

Saturday, May 14, 2011

berjalan+berkereta+bergumbira+berkarok+bermakan= sgt2 enjoy

assalamualaikum..
pembuka bicara sy ucpkan kpd kalian smua..
wuuu..
sbg manusia biasa..
mempunyai emosi dlm setiap bicara, perlakuan dan tindak tanduknye..
same jg dgn saye..
kekadang kalo asyik terperap jeh..
tak mau jg jd manusia a.k.a insan yg berguna..
n know what..

SETIAP YG ANDA PILIH
ANDA AKAN HILANG SATU LAGI PILIHAN..

walaupun pada mulanya merasa ragu2 utk join dsbbkn ketidak beranian utk drive jauh2..
saye join jg~~
huhuhuh..
okei..

rasenye tak perlu smbg bnyk2..
meh kite tgok gmbo dulu..


mkn beramai2 di c-mart arau,perlis..














okei..
itu keletah di time mkn ye ank2 smua..
bnyk bising..
mcm2 pe'el..

okei..
nih time karok!!!
3jam kami bantai..
pose2 dikala karok ye~~




di time makan lagik!!!







okei..
maka apabila sudah siap lah berkarok dan makan2 dgn niat menambhkn berat badn..
kami pun menruskan prjalnn ke kangar..
memg btol perjlnn yg mencabar..
pusing2 3,4 kali mencari jln utk msok ke shppg mall.
tapi, mlangnye tidak berjaya..
pastu..
kami pun menyambunglah perjlnn..
smpailah di satu istana kemegahan rkyt Perlis..
yakni ISTANA PERLIS..
malang tidak berbau..
sdg elok je nak pose dpn istana yg dihias dgn lampu2 neon..
bak musim salji nan indah itu,,
tibe2~
kami di SOUND oleh polis..
bergegak gempita lah kami menaiki kereta smula..

ceeess!!!
sgt hampeh ..
dgn itu..
kami pun balik le ke kedah smula..

tadddaaa,,
d perjlnn kami singgah d kedai mangga..
HARUM MANIS~~




nampk tak smua??
muke smua org dah letihkan..
hatta~~
kami pun menruskan perjlnn menuju ke uum..

p/s: saye sgt gumbira pada hari tersbut..
moga2 kbhgiaan dan kegembiraan itu milik kita..
andai kalian sedih..
ingtlah hari ini..
mungkin kerna secebis kngn ini, kita masih mampu untuk terus senyum..

SAYANG ANDA-ANDA SMUALAH!!!


next entry: my next trip jumpe my cayang yg tak jumpe T_T

Tuesday, May 3, 2011

ladies and gentlemen!!! present u .....

assalamualaikum..

selamt tgh hari diucpkn kepada kengkwn2 yg sudi singgah blog teman..
semlm dah cite psl aweeeeks2 cun di yab+muamalt..
dudknyenye saye disini utk menceritakan tentang artis2 UUM yg menjadi kebanggaan hati saye..
(^_^)V

kite perkenalkan barisn artis utama dulu..
seorg jejaka yg berasal dr Srawak..
berambut krinting..
berkulit putih..
berat, tgi..
tak sempt nak cek..
inilah beliau..

name diberi azila bin cb.
dilahirkan February 5, 1988.
status d fb: masih single..
so, kpd sesape yg berminat..
mungkin buleh kot nak ambik borg..
name mesra dlm kalangan kami..
pggil abg azi..
pada mulenye..
jadi rapat dgn abg azi lepas meeting kelab pelancongan..
k.laila ajk mkn kat zubaidah skali..
pastu..
lame2 dah mesra~~



artis utama bg wanita pula ialah~~..
tada!!!!!

k.laila..
p/s: akak..sushnye nak cari gmbr akk sorg2..
private kan eh???
yg bercermin mate itu bukn k.laila ye..
sblh knn tuh ea..
name beliau adilaila samsuddin..
k.laila nih..
rupe2nye snior aku time sdg..
wuuu~~
plan nak p hatyai..
akhirnya tak jadi..
dsbbkan penolakan kerts kerja..
kalo tak..
kan dah bleh spend time bersame, bramah mesra..
mesti best!!!
know what???
first time g konsert abg azi n k.laila nih..
pergh!!
meletup..
bliau jg merangkap HEP saye pd sem ini..
nak tau knape??
add la..
--> MEM DIEYLA <-- mksh akk!! meksh sbb menceriakan hari2 kami disini.. ok.. yg nih plak artis jemputan.. pertame2 nye.. ialah.. tada!!!!


sape kenal nur hidayah mohamad???
ahha..
4 sure ramai yg tak brape nk kenl..
tapi kalo paggil..
CAHAYA PELANGI..
korg mesti dah tau..
ank tunggal..
manje gitu!!!!
spnjg peknln kami..
dia nih memg kuat karok!!!!
hahahaha~~
suke dgr dia nyanyi lg ella dgn awi..
yg duet dgn abg azi tuh..
wee~~~

okei..
nih penyanyi jemputan yg ke2..
tapi penyanyi jemputn nih malu2..
suke beno nyanyi lg nana+arwah achik..
dgn trade mark..
WITH LUV BY TIARA!!!
PERKENALKAN...
nurkhalila fatiara!!!!


si tiara nih..
1st time tgok..
pendiam+pemalu+lemah lmbut..
tapi bile dah lame knl..
sakit rahang, tak brenti2 nak gelok..
org kg teman nih ha..
org batu gajah,,'
kalo nak berkenaln buleh,,
tapi, hatinya sudah dimilik org..
>_< last but not least... minah nih tak take part dlm konsert aritu.. tapi, kaki karok jg.. pntg dpt mic!!! kalah smua~~



name dbri basratul hanis hassan..
unik kan namenye..
name manje2 :bas
tidak ade niat utk permainkan namenye..
tapi name itu seunik orgnye..
nmpk pendiam..
hakikatnye memg kot..
tapi lately, kalo berkumpul..
dia la yg paling tak brenti berkate2..
huhuk!!!
kenl dr 1st day dftr kat uum..
org tgur..
dia wat derk je..
sedih tau..


ahha..
yg nih plak..
kaki dgr org karok!!!
kire pemint setia gitu!!!!
iaitu...

zamsuri a.k.a suri sarawak..


orgnye kurus tgi..
kalo jln dgn dia,.
memg jauh kena tggl..
hahahah..
bermule study wik..
aku dah makin phm care dia..
sng ckp..
easy going le..
mkn same2..
pastu nyembang..
pas nyembg..
balik la bilik..
hahahah~~

lastly..
diri aku sendri..
amira abd molok..
yup!!
aku adalh pemint setia mereka..
stiap korg ade kekuatan n kelemhn msing2..
aku bhgia sbb dpt kenal dgn korg kat sini..
sikap aku yg lebih suke mendengr dr menceritakan..
aku suke dgr korg bercerita..
tntg khdupan..
tntg diri korg..
tntg prasaan korg..
kbhgiaan..
kesakitan..
then aku intrepetasikan dlm khidupan aku..
sjauh mane korg pergi tgglkan aku..
aku tetap sisipkan doa utk keberkatan kite bersame..


syg korg sgt!!!!!!!
to kak laila n abg azi...
trime kasih sbb sudi trime kami dlm perjalann khdupan akak n abg..
moge2 kite akn bertemu kmbali..
to chy, tiara, suri n bas..
ketahuilah..
walo kdg2 ade prasaan mrh, menyampah, sentap,,
itu adalh lumrah biasa..
kite manusia..
memg berperasaan bgitu..
tapi, prasaan itu hadir kerana ats kasih dan syg kite antara satu sama lain..
p/s:kalo tak syg, ikut suke korg la kan nak buat ape..

salwa: ko utang aku ksh syg...
hahahah~~
ayt tu aku sgt suke..

oklah..
stop here..
jg diri korg baik2 ye..
n all the best exam nih..

the warm love from my sister and frendss~~

assalamualaikum..

hari : isnin
tarikh : 2mei 2011
tempat :369 yab

wee..
alhmdulillah..
saye msih lagi diberi kesempatan utk menruskan lagi khidupan ini..
saptotnye aku sdg menelaah atauu dikenali sbg ulang kaji.
almaklomlah skrg nih STUDY WEEK~~
tapi,
aku nak jg jg update blog nih..
ini adalh keran,
spnjg study week ini..
aku dpt merasakn kehangatan ksh syg kakak2 n kwn2 aku yg tggl kat UUM nih..
waa!!!
sgt999 merasakan bertuahnye..
tak rasa rugi aku tak balik..

okeh..
saye oerkenlkan..
ini adalah kakak yg dah di declare kat FB..
citenye~~
biarlah hanya kami yg tau mcm mane buleh diclarekan..
wakakak..

nama fb nye ALIFF IFFAH..
hahaha~~
name pnoh beliau~
saye tak smpt la nak tnye..
asal dr Parit..
(org kg teman, hidup anak PERAK!!!!)
pertama kali jumpe time orientasi..
dia bercrite..
katenye dr 3 penjuru ngeri..
kalo nak tau lebih detal..
buleh la add d fB beliau..
k.iffa..
tQ sbb sudi jadikan saye adik di FB..
tQ jg ats ksih syg itu..
sgt2 menghargai..
(sory smlm,.sy seorg yg pemalu~~)

okei..
nih awekss cuN yg ke-2..
tada!!!!

weee~~
name di fB beliau ialah Shamimi sharif..
hahak!!
aden pggl dio k.mimi..
namo dio dokek2 samo dgn mak den..
Hamimi..
hehehe~~
pada mulo eh..
den tak konal k.mimi nih..
alhmdulillah..
jodoh kami pnjg..
jumoe time program "HEART TO HEART CHARITY"
den kojo bwh kak mimi..
dr situ la den konal~~
time program pun memain, mandi manda bersama..
sgt9 best..

bersame kak mimi..
ado laie sorg..

okeh..
comei tak bliau???
saye suke tgok dia sbb dia mcm achik saye a.ka. marini muhammad..
hepi, go lucky, sempoi n yg paling penting..
ROCK UUU!!!
btol kan k.ada??
lupo nak perkenlkn..
name eh Nor Suhada bt Ali..
sgt2 best..
kenl k.ada pun time program "HEART TO HEART CHARITY" jg..
best la..
walo pun br jeh kenl..
cpt mesra..
yg paling sgt2 terharu..
mase time mandi sg tuh..
waa~~
sgt2 terharu..

hm..
yg nih plak kak ZIyana..
walopu bkn ziana zain..
saye tetp syg kat akak!!


kenl k.ziyana time program BAKSIS thun leps(2010)
mama saye dgn mak k.ziyana adik bradik..
so,
kirenyea kami nih spupu angkt le..
huhuhu..
paln nak p rumh together-gather..
tapi,
sampai sknag tak kesmpain..
dsbbkan jdual aku yg terlalu bz~~
(bajet jeh aku nih)

next is..
kak ijaN~~
pest time aku kenl k.ijan..
time k.iffa ajk mkn tomyam kat petronas..
huu~~
chumel kan dia..
lemh lembut,
segan aku dbuatnye~~







okei..
yg nih kak Mariam Ismail
tapi aku pggl dia k.siti~


kak siti..
sush la nk cr gmbo k.siti sorg2..
mira pkai ambik je nih..
chantek!!
manis~~
tgok2 kat gmbo k.siti..
mcm sah slalo jeh dpt dean's list..
tahniah k.siti..

okei..
yg chumel lagik kiut nih..
kecik jeh orgnye..
pade mulenye aku tak caye dah sem6..
huhuhu..
aku lg beso nih!!!
tada~~

kak bahtiar Ibrahim!!!!

nmpk..
kecik je kan orgnye~~
aku knl k.baht pun time progrm tuh jg..
HEART TO HEART CHARITY..
best..

last but not least!!!

kak kim hyun hyi..
kak kim nuh yg pastinye buknlah plakon dr korea apath lg plakon jepun..
namenye azlin hakim kalo tak slh..
(kalo slh mintk ampun ye k.kim)


nampk..
suwit tak snyuman itu???
haruslah suwit kan!!!
k.kim..
yg pastinye k.kim nih aku knl time orientasi..
sbb k.kim nih slh sorg faci time tuh..
same la dgn k.iffa.
tiem program msk memsk smlm tuh..
k.kim ajr buat popia!!!
yUMMY!!!!
sodap2..
lagi..
bnyk nsht k.kim bg smbil2 bljr wat popia tuh..


hm..
yg pastinye..
aku mule terase yg betape ruginye aku tak kenl dorg dr sem 1
tapi..
aku bersyukur..
sbb masih dbri peluang utk mengenali akak2 yg ade skang nih..

btw..
coretan hati ini akn bersmbung lagik..
mate pun dah letih..
p/s: sory ambik gmbo tanpa kbnrn..
(^_^)V

SAYANG KALIAN SGT3!!!
MOGA2 KEJAYAAN N KBHGIAAN ITU MILIK KITA..
MIRA UCPKAN TRIME KSH TERAMAT SGT SBB SUDI MEMBERI MIRA MENUMPANG KASIH DISINI..
(BUKAN UTK MENAGIH SIMPATI,BUKAN JG UTK MENARIK PERHATIAN..
TAPI KETAHUILAH BHWSANYE IKHLAS DR HATI KERANA KASH SYG YG KALIAN PAMERKAN AMAT MENYENTUH HATI~~)

Sunday, May 1, 2011

BACALAH DENGAN HATI YANG TENANG DAN LUHUR

Pernahkah anda menatap wajah orang-orang yang anda sayangi saat mereka sedang tidur? Kalau belum, cubalah sekali saja menatap wajah mereka ketika sedang tidur.

Dikala itu yang nampak adalah ekspresi paling wajar dan paling jujur dari seseorang.
Seorang artis yang ketika di panggung begitu cantik dan gemerlap pun akan tampak polos dan jauh berbeza jika ia sedang tidur.

Orang paling kejam di dunia pun jika ia sudah tidur tak akan tampak wajah bengisnya.

Perhatikanlah ayah anda saat beliau sedang tidur.Sedarilah, betapa badan yang dulu kuat dan gagah itu kini semakin tua dan lemah, betapa rambut-rambut putih mulai menghiasi kepalanya,betapa kerut merut mulai terpahat di wajahnya.Orang inilah yang tiap hari bekerja keras untuk kesejahteraan kita, anak-anaknya. Orang inilah, rela melakukan apa saja asal perut kita kenyang dan pendidikan kita lancar.

Sekarang, beralihlah. ...Lihatlah ibu anda....
Hmm...kulitnya mulai keriput dan tangan yang dulu halus membelai- belai tubuh bayi kita itu kini kasar kerana menempuhi kehidupan yang mencabar demi kita. Orang inilah yang tiap hari menguruskan keperluan kita. Orang inilah yang paling rajin mengingatkan dan membebeli kita semata- mata kerana rasa kasih dan sayang, dan sayangnya, itu sering kita salah ertikan.

Cubalah menatap wajah orang-orang yang kita cintai..sayangi itu...Ayah, Ibu, Suami,
Isteri, Kakak, Adik, Anak, Sahabat,Semuanya...

Rasakanlah sensasi yang timbul sesudahnya. Rasakanlah energi cinta yang mengalir
perlahan-lahan saat menatap wajah mereka yang terlelap itu. Rasakanlah getaran cinta yang mengalir deras ketika mengingat betapa banyaknya pengorbanan yang telah dilakukan orang-orang itu untuk kebahagiaan anda. Pengorbanan yang kadang-kadang tertutupi oleh salah faham kecil yang entah kenapa selalu saja nampak besar.

Secara ajaib Tuhan mengatur agar pengorbanan itu akan tampak lagi
melalui wajah-wajah jujur mereka saat sedang tidur. Pengorbanan yang kadang melelahkan serta memenatkan mereka namun enggan mereka ungkapkan. Dan ekspresi wajah ketika tidur pun membantu untuk mengungkap segalanya.Tanpa kata, tanpa suara dia berkata... "betapa lelahnya..penatnya aku hari ini".Dan penyebab lelah dan penat itu? Untuk siapa dia berpenat lelah Tak lain adalah

KITA.....

Suami yang bekerja keras mencari nafkah, isteri yang bekerja keras mengurus dan mendidik anak, juga rumah. Kakak, adik, anak, dan sahabat yang telah menemani hari-hari suka dan duka bersama kita.

Resapilah kenangan-kenangan manis dan pahit yang pernah terjadi dengan
menatap wajah-wajah mereka. Rasakanlah betapa kebahagiaan dan rasa terharu seketika menerpa jika mengingat itu semua.

Bayangkanlah apa yang akan terjadi jika esok mereka "orang-orang terkasih itu" tak lagi membuka matanya, untuk selamanya ... "

Monday, April 25, 2011

--->T.O.T <---

assalamualaikum..

wat a long time tak hupdate..
quite bz wif my assignment..
and studyg ( tido, mkn, on9, kumpl sira..)
hurm..
today i would like to introduce u about my "NEW FEMLEY"

HERE WE GOOOO~~


OKEH..
that my big femley..
my TOT GROUP..
TOT stands for
Training for Trainers..
wee~~
kami dianggotai dgn 40 org ahli..
dan dibimbing dn diselia oleh 2 org motivator!!!
en. faisal.
en. amirul..
2,2 nye memg pembkr smgt yg bagUih!!!!
tp..mslhnye skang nih..
yg 40 tuh..
tak smuanye aku kenal..
insyaallah..
pasnih kalo ade mase dan ruang..
cube2 utk mengenali yg lain2..

actoly, tak kish pun dpt or tak TOT nih..
sbb rezki msing2 kan..
alhamdulillah..
terpilih jg..
tapi,
dah dpt tu pun..
blur333 lagik..
then3..
dah ditergkan oleh smua ahli2 jemaah..
skang dah ok..

okei..
yg tadik tu MY BIG FEMLEY kan..
nih plak my small femley!!!
we nid to be strong enough since we nid to work together..
kalo ade yg tak puas hati..
buleh aje..
tapi, not in a long time..
kejp2 sudah yerp!!!
we nid to make our femley happy, enjoy and at the same time..
keje tetap jalan!!
(mcm teman nih ha..bnyk main jeh.. so kena brubah ye~~)




ha..
this my small femley in TOT..
comeykan mereka!!
nih time las nite at terap iNN kuala Nerang..
enjoy habis mlm tuh..
mkn smua!!
BBQ time la katekan..
hm..
masing2 ade kelebihan dan kegilaan masing2..
tapi kalo nampk kamera~~
smua satu kpale!!

sayg la mike2 sekalian!!.
walo br jeh jumpe..
tapi mcm dah lama kenal..
takde gaps langsung kan..
(walo aku slalo jeh hilang dr kumpulan tuh >_<) nih ade la sikit2 aktiviti semasa progam nih berlangsung..


time nih daus dah balik..
ade program lain katenye..





oklah..
jadilah serba sedikit gmbo nih..

btw..
kem nih telah mengajr saye erti kesbran, perubahan diri utk pihk lain,
kegiatan bgn awal pg yg telah lame brubah sejak aku d UUM,
erti shbt yg sbnr, erti kerjasama, menerima pndgn org lain, dll...
dan yg paling penting..
===> KOMUNIKASI!!!<=====
WAA..
inilah mslh aku spnjg kursus itu berjalan..
slalo sgt misunderstanding..

huhuuuhuhuhu..
ok lah..
nid to move..

-salam syg-
amiraabdmolok

Wednesday, April 13, 2011

my 21 berday yg dah basi~~

-salam-

tada...
dah lame tak hupdate..
bersyukur ke hadrat ilahi yg msih berkesmptn menjalani hidup sbg insan..
hm..
actoly teman nak menceritakan tentang smbutan berday teman yg ke-21..
walo dah lame berlalu..
sbb teman nih bz bebeno sejak kblkngn nih..
berday party ini dirancang oleh rumate2, kosmate2, jiran tetangge srta kwn2 terdekat,..
hahahah..
bunyik mcm ramai kan???
tapi..
sdg elok muat la bilik nih dorg2 nak lepak..



nih my kek!!
dorg beli kat kdai kek la!!
huhuu..
sdp sgt kek itu,,

okeh..
actoly nak menyatakan keterharuan mereka2 menymbut..
sgt2 best..
dpt kumpul ramai2..
tapi yg tak bestnye.
bsok tu kels kul 8..
hiu!!!
sgt ngantuk..
ksian jg kat kosmate2 yg sekels dgn aku..





nih adelah sbhgian tetamu2 yg hadir..(^_^)V
juga kaletah kegilaan kami..
(gmbr2 yg lain amt tidak sesuai utk diupload, biarlah menjadi rahsia antara kami ^^)
p/s : kmeriahnnye smpe dirasai oleh RA..
RA pun bgun..
(padahal RA bgn sbb nak sound, bising sgt huu~~)
ngee..
huhuhuh..

btw..
utk rumate..
nabilah norliza..
lya yana
mas-watiey..
rumate dr luar..
chiN suN..
kosmate2..
basratul hanis,
nurkhalila fatiara..
cahaya pelangi
juga dyah myo..
jiran tetangga..
faeza,
aza,
zatul
ana..

thanx korg smua..
sayang korg!!!

and always with LOVE!!
amira abd molok

Monday, April 4, 2011

saye tak nak jadi org dewasa~~

Dulu, saya nak cepat-cepat jadi dewasa
Boleh pakai kasut tumit tinggi
Boleh melaram, mekap-mekap muka

Boleh cepat kerja, sebab org slalu tanya apa cita-cita
Boleh pegi mana-mana saya suka
Boleh bercinta
Boleh balik rumah lewat malam
Banyak benda lah boleh buat kalau dah besar ni.

Lama-lama, baru saya perasan..
Saya dah tak baca komik doraemon, tapi baca majalah mingguan wanita
Saya dah tak main masak-masak tapi memang masak betul-betul.
Saya dah boleh mengundi
Kahwin pun boleh, kalau saya nak.

Saya ingatkan best jadi dewasa ni
Saya boleh buat keputusan sendiri, kakak dan abang saya dah tak boleh marah saya
Saya bukan budak hingusan lagi tapi mahasiswi universiti
Universiti saya kat uum pulak tu, tak penah-penah saya fikir nak pergi blajar kat sini..
Kalau pegi theme park, semua rides saya boleh naik, tiada halangan umur atau tinggi
Dulu saya buat karangan "Saya Seekor Nyamok" tapi baru-baru ni saya submit assignment "management"
Dulu saya mintak abah beli komputer sebab nak main games, tapi sekarang saya beli komputer untuk buat assignments dan macam-macam.

Rupa-rupannya...
Jadi dewasa ni...
Kena matang
Kena professional
Banyak tanggungjawab
Banyak masalah, lagi banyak dari masa remaja dulu
Banyak essay nak kene tulis
Banyak pakai duit
Tak boleh emosional tak bertempat
Kena cari makan sendiri
Kena buat keputusan, keputusan, keputusan dan keputusan
Kena kawan dengan semua orang, biarpun tak sama minat dengan kita
Kena berpada-pada kawan dengan berlainan jantina
And banyak lagi la kena,kena,kena,kena,kena dan kena..

Namun itulah sunnatullah
Saya kena hadapi dengan redha dan tabah.

"Allah tidak memberati seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya. Dia mendapat pahala kebaikan yang diusahakannya dan dia juga menanggung dosa kejahatan yang diusahakannya. (Mereka berdoa dengan berkata): Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir." (Surah Al-Baqarah; 286)

copy, paste n edit~
- Artikel iluvislam.com

demi cinta ALLAH

Dia ingin berubah. Dia ingin jadi seperti dahulu. Sentiasa mengingati Allah, sentiasa takut akan azab-Nya, sentiasa taat pada perintahn-Nya, dan sentiasa jaga batas pergaulan. Dia yakin dan percaya, perempuan yang dijaga oleh Allah, pasti tidak akan membenarkan mana-mana tangan lelaki menyentuh dirinya.

Namun, takala dia merasakan dirinya cukup bahagia dengan hidayah Allah, Allah menguji dirinya. Allah menghadirkan dirinya dengan seorang lelaki yang menuntut balasan cinta. Dirinya dimewahkan dengan kata-kata pujian, dengan gurindam rindu dan madah-madah cinta yang sebelum ini tidak pernah meneroka hati dan jiwanya.

Dia percaya cinta dari Allah, tapi dia lupa itu bukan caranya. Dia alpa. Hatinya sudah tidak seperti dahulu. Hatinya dilimpahi rasa rindu si jejaka. Rindu si nafsu yang mengwar-warkan kemanisan cinta manusia. Bukan dia tidak sedar dia sudah berubah, bukan juga dia tidak sedar bahawa ketenangan hati yang pernah dianugerahkan oleh Allah semakin menjauhi. Dia menutup kesedaran itu dengan janji dan kata-kata cinta si jejaka.

Dia sudah jauh dari hidayah Allah. Imannya rapuh, syaitan menari-nari tatkala dia membenarkan tangan rakus si jejaka menyentuh dirinya bersama alunan syahdu janji kekasih. Tempat yang sepatutnya dia jaga, didedahkan. Kononnya yakin si jejaka adalah suaminya.

Tidakkah dia takut dengan dosa atau dengan azab Allah?. Ya, dia sedar tetapi separa sedar. Rasa sayangnya pada jejaka itu mulai melebihi segalanya. Namun, syukur pada Allah, Allah masih sayang padanya. Jejaka itu gagal menawan mahkota dirinya. Saat dirinya berutus cinta, dia masih lagi solat, dia tidak lupa tanggungjawabnya. Namun mungkin solatnya masih tidak sempurna lalu robohlah benteng imannya dipukul ombak nafsu cinta manusia.

Allamdullilah. Allah menurunkan hidayah pada dirinya. Di saat jejaka menyepikan diri seketika, dirinya dilanda rasa berdosa. Mengingati kembali dosa-dosa yang dilakukan, mengalir air mata kekesalan. Disaksikan kegelapan malam, dia bangun untuk bersolat taubat. Menangislah dirinya sepuas-puasnya. Dia memohon petunjuk pada Allah, dia ingin kembali, kembali atas cinta. Demi cinta Allah yang tidak pernah berpaling dari hidupnya dia nekad untuk berubah. Namun hatinya sedikit takut akan janji Allah.

"Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan begitu sebaliknya."

Apa yang patut dia lakukan kini. Dia mula merasakan dia bukan dari kalangan wanita yang baik-baik. Tidak layak untuk sesiapa. Dia menutup pintu hatinya seketika dari cinta manusia yang bernafsu yang mengeruhkan kolam keimanannya yang pasang surut. Sehingga ditakdirkan Allah untuk dirinya bertemu dengan seseorang yang mencintainya kerana Allah.

"Demi cinta Allah yang ku kejar, kuatkan hatiku untuk bertahan, berikan ku kecerdasan akal untuk sentiasa berfikir tentang kuasaMu, hulurkan pertolonganMu di saat-saat aku hampir tewas, sinarkan nur hidayahMu untuk aku terus di jalanMu. Ya Allah! Aku memohon keampunan kepadaMu."

COPY N PASTE
-Artikel iluvislam.com

Tuesday, March 29, 2011

kegembiraaN memoNteng~~

assalamualaikum..

permulaan bg stiap permulaan..
wiNK3..
huhuhuhuh..
yeah!!
selepas bebrapa ketika..
kehidupan aku yg porak peranda..
tidak tahan menanggung rindu..
jg tsunami melanda diri ini..
dikala ketenangan diragut dgn tangisan..
yeah!!
aku harus pulang!!!

huhuhu..
oleh itu..
pada khamis 21 march 2011
aku nekad memonteng kels..
smate2 ingin pulang ke kampung..
hahaha..
nekad sungguh aku dikala itu..
pulak tu..
balik tak bgtau mak..
alhamdulillah..
sampai jg di kg..
aku balik pun naik kete cikgu kpd cik maizatulshima..
dia smbng blajar kat UUM nih..
spnjg perjalann dgr die berSOREH..
yg paling aku suke ayt die..
APOH TAK HEI NYE..
=)
sedap plak bunyiknye..

okeh..
sesampai jeh aku drumah..
smua terkejut..
sbbb aku kan tak bgtau nak balik..
balik plak naik kete..
siap antor dpn rumah..
huhuhu..

okeh..
sesampai jeh..
aku mencarik mak aku..
huu~~
rindunye hanye ALLAh yg tau..
nasib tak nanges,,
wuuuu..
peluk cium mak..
lebiU sgt999 mak!!!

k dah jumpe mak aku..
tros la aku carik kekash hati aku..
MOHD AMAR ZAQWAN..
yup..
dialah insan yg ke2 aku cari..
peluk cium utknya jg..
i always luv u syg..
alwaz..

okeh..
haruslah gembira kan..
balik rumah..
walo lauk goreng jeh..
tapi air tgn mak aku lgik sedap dr nasi kat kdai..
weeee...
siyes nih..

okeh..
d pg yang indah..
kan mak aku renovate rumah kan..
so..
kat luar tak cat lagi..
hohhooh..
aku yg sdg rajin g la cat rumah..
tp yg tuh cat utk asas jeh..
ntah pe name nye..
huhuhu..
bekerjasama lah aku bersame2 mak aku dan ank2 buah aku..
itu lah gunenye ank2 buah yg ramai..
(tapi sorg 2 je yg nolonng kot)
amat bhgia..
amat best..
sgale2 amt la..
sambil2 siap..
nyembang2 le dgn ank2 sdare aku..
budak2..
sronok sembang dgn deme..
tak pyh pikio kan mslh..

okeh dah siap..
malm lak..
time bersuka ria..
hahaha..
kuar nge"date" bersame meor, mai dan amir.
tapi kejap jeh..
2 hours only meyh..
(ala2 nak smbut berday i gituk!!)
mksih meor sbb belanje mkn!!!
t blanje lagik ye..
hahahaha..

sbtu tuh plak..
shopping time..
wee..
jaln2 carik mkn..
siyes weyh..
sush dah skang nak carik bj yg aku rse bekenan sesangt..
dah lawa takdop size..
yg tak berkenn elok jeh di bdan..
nyampah!!!
sudah nye..
beli mknn jeh..
next is..
time ptg sabtu..
apo laie..
nengok industan la..
hahahah..
memg kongker hbs la kan kalo aku dah tgok industan..
dah lame tak nengok industan ptg2 sabtu gitu..
huhuhuh..
best beno lak dpt lyn industan..
dah hbs tuh..
aku nge cat plop rumah lg..

*sampe spupu aku tnye..
ateh~~
kamu balik nih sbb nak cat rumah ke??
hahahah
aku tgh smgt la..
nak cat rumah..

huhuk!!
siap ala2 pas isya gitu..
haa..
hambik ko..
cat sorg2..
nasib la mak aku tolong jg cat..

hahahah..
betape bhgia nye aku balik rumah..
kat uum nih pun aku bhgia..
tapi..
walo baik mane pun..
walo cantik mane pun tmpt tuh..
rumah sendrik jg yg kite tenang n bhgia..

nengok..
monteng lagi..
dah ahad kan..
baru le aku balik..
pulang lah aku ke uum..
meniti khdupan seorg pelajar kembali..
menghadapi kekusutan, keriuhan, ke 'chaotic' an di uum ini..
ye..
aku harus menghadapinye..
aku harus mengapai matlamt aku..
akulah yang harus mengubah khdupan aku..
jika tidak aku..
sape lg???????

ok lah..
stop here..
-wassalam-

Tuesday, March 22, 2011

seharusnye study ..

assalamualaikum..
ape kabo kamu2 smua??
moga2 berada salm keadaan yg siht hendknye..
kesihatan itu jg 1 rezeki..
(p/s: bukn duit jeh rezki)

hm..
back to my intro la kan..
patotnye aku study..
sb sok quiz perancangan dan pembgunan pelancongan..
suke dgn inchik johan..
ilmu2nya dkongsi bersame.
ilmu2 dalm bbidang perancangan dan pembangunan pelncongan..
dan ilmu2 psl khdupan..
huhu..
katenye..
kalo result tak elok pun..
at least 3 pontr n above..
wee..
moge2 aku dpt capai pe yg aku target..

hohohoh..
tapi~~
yg paling aku riso skang nih..
subjek mngement dgn bisnes akauntg..
satu hape aku tak phm..
mngemnt tuh memg slh aku sndrik..
tak buat revision..
tapi yg BKAL 1013 tuh..
memg slh aku jg..
lembb beno nak phm..
tak tau le..
pdahal dulu aku mint sgt dgn maths..
kire2..
time upsr A kot..
time f3 ala2 B..
time spm aku dapt A balik..
tp..
apekah mslhnye disini>??
huh!!!
adakah sbb aku tak suke??
tak jg..
owhh..
sbb aku tak phm~~
sbb aku tak tnye..
sbb aku taknak ambik tau..
sbb aku tak pegang pade "PRACTICE MAKES PERFECT!!!!"

OK DAH..
dsbbkan dah sdor..
haruslh bergerak..
k..
mau end kan kat sini..

jg diri ualss..
daa..

-mira-

Saturday, March 19, 2011

'Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita!'

Apabila kita asyik termenung
memikirkan nasib diri di sini...
merenung jauh mereka di sana
hidup penuh keseronokan dan kegembiraan...
namun, kita masih tak sedar tentang hakikat
erti kebahagiaan yang sebenarnya...

Ramai orang...
tersalah sangka tentang maksud
ketenangan dalam hidupnya
selalu orang mengaitkan ketenangan itu
dengan faktor harta...
dengan faktor kekayaan...
Walaupun itu boleh jadi penyumbang
tetapi itu bukan segala-galanya

Betapa ramai orang yang berada dalam rumah yang besar
tidur di atas katil yang empuk
tetapi dia tidak lebih enak ataupun lenanya tidak nyenyak
Bahkan ada orang yang tidur di pondok buruk
kadang-kadang dia lebih lena dari kita

Ada orang yang berada di hadapannya hidangan yang hebat
lauk-pauk yang bagus
tetapi lidahnya tidak enak
lebih enak lagi orang yang makan kadang-kadang dengan
satu dua mata lauk...
tetapi dia lebih sedap dan selesa makannya
Kata Hamka: "lihatlah bagaimana Allah membahagi-bahagikan nikmat"

Semua orang sangka kalau orang itu ada rumah besar
ada makanan yang sedap
tentulah hidupnya bahagia dan tenang
Belum tentu!

[Tiada siapa mampu menghalang ketetapan Allah]

Jika Allah hendak memnberikan kebahagiaan kepada seseorang
Dia tidak boleh ditahan oleh apa-apa tangan sekalipun
Jika Allah menghalang kebahagiaan kepada seseorang
Dia tidak boleh dihulur oleh apa-apa tangan sekalipun
Jika Allah uruskan urusan kita
dan Allah tidak serahkan diri kita kepada kita
walaupun sekelip mata
dunia boleh berbuat apa-apa
tetapi mereka tidak boleh mencabar kebesaran kerajaan Allah
Jika Allah mengatur untuk kita apa yang orang sangka tewas
kita akan melihat kemenangan dari sisi Allah

Apa yang orang rasa rugi
Allah akan berikan keuntungan yang mana
jalan-jalan manusia tak sangka
tetapi Allah boleh mewujudkan keajaiban dalam kehidupan

[Apabila kita asyik mengeluh setiap kali ditimpa musibah...]

Tuan-tuan tengoklah dunia ni
kadang-kadang tuan-tuan
manusia dia hilang suatu benda ini daripada dunia
kadang-kadang macam dia hilang segala-galanya
saya nak sebut tuan-tuan
berapa banyak dalam hidup tuan-tuan telah melalui keperitan hidup?
Cuba ingat!
Ketika kita kena keperitan,
kita rasa kita tidak dapat keluar daripadanya
Tapi hari ini Allah telah keluarkan kita berada dalam keadaan yang baik

Ketika kita ditimpa musibah tertentu
Kita kata: "habislah aku kali ni"
tapi usia kita telah berjalan
Kita masih lagi hidup dan makan dan menikmati kurniaan Tuhan ini
Ketika kita kata: "Ya Allah... tolonglah aku,
Ya Allah... tolonglah aku, aku susah ya Allah"
hari ni kita pun telah lupa akan perkataan itu
dan kita lupa kadang-kadang untuk bersyukur
di atas pelbagai ranjang hidup yang telah Allah keluarkan kita daripadanya

Orang-orang yang diberitahu kepada mereka
"Nun, orang ramai sedang berkumpul untuk ambil tindakan kepada kau"
"Nun, orang nak ambil tindakan kepada hang"
"Nun, orang nak ambil tindakan kepada kau"
"Nun, ada orang nak bertindak kepada kau"
Kata Allah: "iman dia tambah"
Bukan kita kata: "pasal apalah Allah benci aku? Apalah dosa aku?"
Tidak, tidak!
Kata Quran: "iman mereka bertambah"
Mereka kata: حسبنا الله ونعم الوكيل"
"Cukuplah bagi kami, Allah...
Dialah sebaik-sebaik tempat diserahkan urusan"
(آل عمران: 173)

[Pengalaman sering mematangkan kita]

Siapa yang tidak melaluinya tidak akan memahami maksudnya
Orang-orang yang pernah hidup dan bertawakkal
dia akan mengetahui tentang keajaiban bertawakkal
Bila hati insan bulat kepada Ya Rabb
إني فَوَّضْتُ هذا الأمر إليك
Ya Allah... aku serahkan urusan ini kepadaMu ya Allah

[Kita sering lupa, kita masih punya kehidupan di akhirat]

Apabila insan melihat dunia daripada dimensi akhirat
dia akan merasakan dunia ini sangat kecil
kehidupan ini sangat luas
Nabi sebut di dalam hadis yang diriwayatkan oleh imam Muslim
Allah bawa pada hari akhirat, manusia yang paling derita dalam dunia ini
Saya tak tahu manusia paling derita di dalam dunia ini
Allah ambil dia, Allah masukkan dia ke dalam syurga
Dia dimasukkan, dicelupkan masuk ke dalam syurga
kemudian dia dikeluarkan lalu ditanyanya:
"Wahai fulan, adakah kau pernah rasa derita dalam hidup?"
Dia kata: "tak! Aku tak pernah derita pun dalam hidup ini"
Hanya kerana masuk sekelip mata di dalam syurga, lupa cerita derita
Allah ambil manusia yang paling nikmat dalam dunia ini
Segala yang nikmat, Allah masukkan dia secelup sahaja ke dalam neraka
lalu dikeluarkan dia
"Pernahkah kau merasai nikmat dalam hidup ini?"
Dia kata: "tak! aku tak pernah ada nikmat pun dalam hidup ini"
Hanya dengan satu celupan sahaja ke dalam neraka
Manusia lupa segala kisah nikmat dalam hidupnya

[Masihkah kita teringat akan nikmat yang Allah berikan selama ini?]

Kita selalu nak bersyukur kalau kita diberi benda baru
dan kita lupa bahawasanya apa yang ada pada kita ini suatu nikmat yang besar
Satu hamba Allah
yang patah kakinya
yang dia tidak pernah pun sebut
dulu barangkali tak pernah teringat tentang nikmat kaki yang setiap hari dia pijak
Tapi apabila satu hari dia sakit kaki
Dia kata: "Ya Allah... bagilah balik kaki aku, sembuhkanlah balik"
Dia tahu besarnya nikmat kaki, nikmat tangan, nikmat sihat
Kata Hamka: "Yang ada ini sudah harapan kita"
Yang kita ada ini harapan kita
Tetapi insan...
bukan salah untuk kita mengharapkan yang belum ada
tetapi jangan lupa yang telah ada

[Bersyukurlah wahai diri ini...]

Sebab itu sebahagian para sarjana menyebut
Syukur kadang kala makamnya lebih tinggi daripada sabar
Ramai orang terpaksa sabar
tapi belum tentu orang yang dapat nikmat itu bersyukur
Bila dia susah nak kata apa?
"Sabar je la, nak buat apa?"
Tapi untuk jadikan orang yang memiliki harta seperti tuan-tuan
syukur di atas nikmat
اللهم ما أصبح بي من نعمة أو بأحد من خلق
فمنك وحدك لا شريك لك فلك الحمد ولك الشكر
"Ya Allah... apa saja yang aku alami
daripada nikmatMu, daripada kurniaan daripada sesiapa di kalangan hambaMu
tidak ada daripada sesiapa melainkan daripada Engkau wahai Tuhan
bagi Engkaulah pujian, bagi Engkaulah kesyukuran.
Subhanallah...!

Insan, jika dia nak bersyukur kepada Allah, tak terdaya
وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها : إبراهيم: 34
Jika kamu hendak menghitung nikmat Allah, kamu tak mampu
Tuan-tuan... bila kita melihat hidup ini secara keseluruhan
kita akan rasa ma syaa Allah hidup ini
apa yang Allah kurniakan kepada kita
lebih dari harapan kita sebenarnya
Kalau tuan-tuan ingat daripada hari tuan-tuan dilahirkan
tempat tuan-tuan dilahirkan
rumah tuan-tuan dilahirkan
sehingga tempat tuan-tuan ada pada hari ini
Ma syaa Allah...!
Tak dapat nak diucapkan berapa kali nak sebut pun tak mampu

[Firman Allah yang bermaksud:]

"Ketika orang-orang yang kafir itu mengeluarkan dia
ketika dia salah seorang dari dua, dia dan Abu Bakar
yakni Nabi dan Abu Bakar
Ketika mereka berada di dalam gua (sewaktu peristiwa hijrah)
Ketika dia berkata kepada sahabatnya
لا تحزن إن الله معنا
"Jangan bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita"
(التوبة: 40)


[Petikan dari ceramah: Mencari Sakinah, Dr. MAZA, 1 Nov 2009]

CINTA? apa itu CINTA??

Sungguh cinta itu tidak pernah salah, malah ia m'beri cahaya kehidupan dan harapan pada dunia yg m'cabar ini. Hanya kita sebagai manusia yg sering salah menggunakan cinta itu.

Namun kita tahu akan kelemahan diri kita. Kita tahu di mana tempatnya kita bakal jatuh, jika kurang berhati2.

Aku takut apabila aku menyayangi seseorang, aku akan menyayangi dia lebih dari dia menyayangi aku.

Kebanyakan wanita, kita amat mudah menyintai dan menyayangi manusia lainnya. hati kita dipenuhi cinta dan sayang. Terkadang mampu dikawal, terkadang m'cengkam dan memakan diri kita sendiri.

Aku tidak mengatakan cinta itu salah sebelum perkahwinan. Cuma kelemahan aku sendiri, aku pasti, jika cinta itu sebelum terjadinya akad, pasti aku akan menjadi manusia yg hina di sisi Allah. Kerana aku tahu, ketika pintu hatiku terbuka utk sebuah cinta, limpahannya akan mengairi seluruh lautan yg wujud di muka bumi ini.

Tentu pernah atau sering kita dengar, seseorg wanita sanggup m'buat apa sahaja kerana cinta, menyerahkan tubuh, m'jual harta, hanya kerana seorang lelaki yg belum menjadi miliknya.

Dan kita tahu di situlah kelemahan kita. Apabila diberikan yg belum haq, kita akan tenggelam dlm keasyikan.

Dan kerana itu cinta ini disimpan rapi, hanya untuk dimiliki yg hak dan berhak sahaja. Bukan kerana kita membenci cinta itu. Bukan menolak mereka yg menyintai kita. Tapi kerana kita tahu dimana titik lemah kita. Dan cinta itu kita simpan sekedapnya, agar siapa sahaja yg kita berikan cinta itu, biarlah cinta itu hanya kerana Allah semata2.

Friday, March 18, 2011

92 soalan menggambarkan siapa kita..

Soalan 1 : Siapakah Juara Akademi Fantasia musim pertama?
Soalan 2 : Siapakah artis perempuan Hollywood yang menyanyikan lagu "Beautiful Liar"?
Soalan 3 : Siapakah RAJA LAWAK ?
Soalan 4 : Berikan satu judul lagu terbaru Anuar Zain?
Soalan 5... : Siapakah hos untuk rancangan Melodi terbitan TV3?
Soalan 6 : Apakah nama kumpulan RAP yang terdiri dari 3 orang adik beradik yang terkenal di Malaysia ?
Soalan 7: Siapakah yang menyanyikan lagu "Gemilang"?
Soalan 8 : Siapakah nama isteri Beckham?
Soalan 9 : Siapakah nama laki Siti Nurhaliza?
Soalan 10 : Siapakah penyanyi kakak Siti Nurhaliza yang bertanding dalam AF6?


Bagaimana pula dengan soalan di bawah ini.... ???
Berapa banyak pula, saya dan kawan-kawan boleh jawab?
Semakin jauh kita dari landasan yang sepatutnya.. ......... Ya Allah bantulah hambaMu yang lemah ini.

Soal 1: Surah manakah yang jumlah kalimatnya sama dengan seluruh jumlah surah Al-Qur'an?
Jawab: Surah at-Takwir.

Soal 2: Surah manakah yang dikenal dengan sebutan "jantung" Al-Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 3: Surah manakah yang dikenal dengan silsilah nasab Allah SWT?
Jawab: Surah al-Ikhlash.

Soal 4: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah wajib?
Jawab: Empat surah (as-Sajdah, Fushshilat, an-Najm dan al-'Alaq)

Soal 5: Surah manakah yang dikenal sebagai surah Imam Husain as?
Jawab: Surah al-Fajr.

Soal 6: Surah manakah yang memiliki nama yang sama dengan salah satu nama sungai di Iran ?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 7: Berapa surah yang dimulai dengan ungkapan alhamdulillâh?
Jawab: Lima surah (al-Fatihah, al-An'am, al-Kahfi, Saba ' dan Fathir).

Soal 8: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki sepuluh nama?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 9: Siapakah orang pertama yang menulis ilmu Tajwid?
Jawab: Abu 'Ubaid Qasim bin Salam.

Soal 10: Siapakah orang pertama yang telah menerjemahkan Al-Qur'an ke dalam bahasa Persia pada masa Rasulullah saw? Jawab: Salman al-Farisi.

Soal 11: Siapakah orang pertama yang meletakkan titik di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Abul Aswad ad-Du`ali.

Soal 12: Dalam ayat manakah kalimat Allah diulangi sebanyak enam kali?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 283.

Soal 13: Di dalam ayat manakah tata cara berwudhu dijelaskan?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 6.

Soal 14: Di dalam surah manakah shalat lima waktu disebutkan?
Jawab: Surah al-Isra' ayat 78.

Soal 15: Di dalam surah manakah masalah wilayah disebutkan?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 16: Surah manakah berakhiran dengan huruf ra'?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 17: Surah manakah yang berhubungan dengan Imam Ali as?
Jawab: Surah al-'Adiyat.

Soal 18: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Madaniah diturunkan?
Jawab: Sepuluh tahun.

Soal 19: Siapakah dua figur wanita di dalam Al-Qur'an yang telah banyak mendapatkan sanjungan Ilahi?
Jawab: Siti Maryam dan Siti Asiyah, istri Fir'aun.

Soal 20: Surah Al-Qur'an manakah yang memiliki arti "wanita yang teruji"?
Jawab: Surah al-Mumtahanah.

Soal 22: Siapakah dua orang wanita yang telah dicela oleh Al-Qur'an?
Jawab: Istri Nabi Luth as dan istri Nabi Nuh as.

Soal 23: Siapakah wanita yang telah mendapatkan julukan "ath-Thayibah" (wanita yang berbudi baik) di dalam Al-Qur'an? Jawab: Siti Maryam.

Soal 24: Surah apakah yang terakhir diturunkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Maidah ayat 3.

Soal 25: Berapa huruf, kalimat dan ayat yang dimiliki oleh ayat terakhir Al-Qur'an?
Jawab: 79 huruf, 20 kalimat dan 6 ayat.

Soal 26: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Madinah?
Jawab: Surah al-Maidah.

Soal 27: Surah manakah yang diturunkan terakhir secara keseluruhan?
Jawab: Surah al-Ikhlash

Soal 28: Surah manakah yang terakhir diturunkan di Makkah?
Jawab: Surah ar-Rum.

Soal 29: Di surah manakah terdapat ayat hijab?
Jawab: Surah an-Nur ayat 31.

Soal 30: Ayat alhamdulillâh Robbil-'âlamîn disebutkan dalam berapa surah?
Jawab: Enam Surah (al-Fatihah, ash-Shafaat, al-Mukmin, az-Zumar, Yunus dan al-An'am)

Soal 31: Di dalam surah manakah disebutkan lima macam makanan?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 61.

Soal 32: Di dalam surah apakah Allah membicarakan mengenai diri-Nya?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 186.

Soal 33: Dalam berapa ayat Al-Qur'an Rasulullah saw disebutkan?
Jawab: Dalam 305 ayat.

Soal 34: Di dalam ayat manakah nama kelima nabi 'Ulul Azmi disebutkan?
Jawab: Surah al-Ahzab ayat 7.

Soal 35: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama para nabi as?
Jawab: 6 surah (Muhammas, Ibrahim, Nuh, Hud, Yunus dan Yusuf).

Soal 36: Di dalam Al-Qur'an berapakah nabi yang disebut sebagai suriteladan yang baik?
Jawab: Dua nabi, yaitu Nabi Ibrahim as dan Nabi Muhammad saw.

Soal 37: Surah-surah apakah yang dinisbatkan kepada Rasulullah saw?
Jawab: Surah Thaha, Yasin, al-Muzzammil dan al-Muddatstsir.

Soal 38: Terdapat di dalam surah manakah Kisah Nabi Sulaiman dan Ratu Belqis?
Jawab: Surah Saba '.

Soal 39: Surah apakah yang pertama kali diturunkan?
Jawab: Surah al-'Alaq.

Soal 40: Berapakah ayat dan kalimat yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang pertama kali diturunkan?
Jawab: 7 ayat dan 29 kalimat.

Soal 41: Surah manakah yang pertama kali diterjemahkan ke dalam bahasa Persia ?
Jawab: Surah al-Fatihah.

Soal 42: Surah apakah yang pertama kali turun di Madinah?
Jawab: Surah al-Muthaffifin.

Soal 43: Terdapat di dalam manakah doa pertama Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 126.

Soal 44: Ayat apakah yang dibaca oleh kepala terpenggal Imam Husain as di kota Syam?
Jawab: Surah al-Kahfi ayat 9.

Soal 45: Berapa surahkah di dalam Al-Qur'an yang memiliki ayat sajdah?
Jawab: 4 surah..

Soal 46: Berapakah kalikah nama Rasulullah saw disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 5 kali; 1 kali Ahmad dan 4 kali Muhammad.

Soal 47: Nama nabi manakah yang lebih sering disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nabi Musa as.

Soal 48: Kisah Al-Qur'an manakah yang mendapatkan julukan Ahsan al-Qashsash (Kisah Terbaik)?
Jawab: Kisah Nabi Yusuf as.

Soal 49: Terdapat di dalam surah manakah kisah Isra' dan Mi'raj Rasulullah saw?
Jawab: Surah al-Isra'

Soal 50: Siapakah satu-satunya wanita yang disebutkan namanya di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Siti Maryam.

Soal 51: Surah manakah yang kaum wanita disarankan untuk banyak membacanya?
Jawab: Surah an-Nur.

Soal 53: Surah manakah yang turun berkenaan dengan Sayidah Fatimah az-Zahra as?
Jawab: Surah al-Kautsar.

Soal 54: Nama surah manakah yang berarti "kaum wanita"?
Jawab: Surah an-Nisa'.

Soal 55: Berapakah jumlah surah Al-Qur'an yang memiliki nama binatang?
Jawab: 5 surah, yaitu an-Nahl, al-'Ankabut, an-Naml, al-Baqarah dan al-Fil.

Soal 56: Burung apakah yang telah memusnahkan pasukan Abrahah?
Jawab: Burung Ababil.

Soal 57: Binatang apakah yang telah membinasakan Raja Namrud?
Jawab: Nyamuk.

Soal 58: Binatang apakah yang pernah mendapatkan wahyu?
Jawab: Lebah (an-Nahl ayat 68).

Soal 59: Siapakah orang-orang yang telah mengumpulkan Al-Qur'an pada zaman Rasulullah saw?
Jawab: Imam Ali as, Mu'adz bin Jabal, Zaid bin Tsabit, Ubai bin Ka'b dan Abu Zaid Zaid bin Nu'man.

Soal 60: Siapakah orang pertama yang mengarang tafsir Al-Qur'an?
Jawab: Sa'id bin Jubair.

Soal 61: Siapakah orang pertama yang mengumpulkan Al-Qur'an?
Jawab: Imam Ali as.

Soal 62: Apakah minuman terbaik yang disebutkan oleh Al-Qur'an?
Jawab: Air susu.


Soal 63: Apakah binatang terkecil yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Nyamuk.

Soal 64: Apakah malam terbaik menurut pandangan Al-Qur'an?
Jawab: Malam Lailatul Qadr.

Soal 65: Apakah cara terbaik untuk membaca Al-Qur'an?
Jawab: Tartil.

Soal 66: Apakah kitab-kitab samawi yang diturunkan pada bulan Ramadhan?
Jawab: Al-Qur'an, Injil, Taurat, Zabur dan Shuhuf.

Soal 67: Buku apakah yang dikenal dengan sebutan Ukhtul Qur'an (Saudari Al-Qur'an)?
Jawab: Ash-Shahîfah as-Sajjâdiyah.

Soal 68: Siapakah di antara imam ma'shum as yang memiliki suara yang indah ketika membaca Al-Qur'an?
Jawab: Imam as-Sajjad as.

Soal 69: Surah apakah yang dikenal dengan sebutan "Jantung Al-Qur'an"?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 70: Terletak di dalam surah apakah ayat Al-Qur'an yang paling pendek?
Jawab: Surah ar-Rahman, yaitu ayat yang berbunyi mudhâmmatân.

Soal 71: Apakah bulan yang terbaik menurut Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 72: Apakah ayat yang terpanjang di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Surah al-Baqarah ayat 282.

Soal 73: Terdapat di dalam surah manakan angka terbesar yang disebutkan di dalam Al-Qur'an? Jawab: Angka 1000 di dalam surah ash-Shaffat ayat 137.

Soal 74: Kitab apakah yang dikenal dengan sebutan Akhul Qur'an (Saudara Al-Qur'an)?
Jawab: Nahjul Balaghah

Soal 75: Berapakah kitab samawi yang disebutkan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: 6 kitab samawi, yaitu Injil, Taurat, Zabur, Shuhuf Ibrahim, Shuhuf Musa dan Al-Qur'an.

Soal 76: Apakah huruf yang lebih sering digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf alif.

Soal 77: Apakah huruf yang lebih jarang digunakan di dalam Al-Qur'an?
Jawab: Huruf zha'.

Soal 78: Apakah kalmat Al-Qur'an yang terpanjang dan terdapat dalam surah apa?
Jawab: Fa`asqoinâkumû h yang terdapat di dalam surah al-Hijr.

Soal 79: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpanjang?
Jawab: 25.500 huruf.

Soal 80: Berapakah jumlah huruf yang dimiliki oleh surah Al-Qur'an yang terpendek?
Jawab: 42 huruf.

Soal 81: Di manakah surah pertama Al-Qur'an diturunkan?
Jawab: Di Makkah.

Soal 82: Terletak di manakah ayat pertama yang memiliki sujud wajib?
Jawab: Surah as-Sajdah.

Soal 83: Apakah surah pertama yang dimulai dengan kata "qul"?
Jawab: Surah al-Ikhlash..


Soal 84: Apakah ayat pertama yang akan dibaca oleh Imam Mahdi as ketika beliau muncul kembali?
Jawab: Surah Hud ayat 86.

Soal 85: Surah apakah yang dkenal dengan sebutan Raihânatul Qur'an?
Jawab: Surah Yasin.

Soal 86: Surah manakah yang dinisbatkan kepada para malaikat?
Jawab: Surah Fathir.

Soal 87: Dalam kurun waktu berapa tahunkah surah-surah Makiyah diturunkan?
Jawab: 13 tahun.

Soal 88: Apakah hiasan Al-Qur'an?
Jawab: Suara yang indah.

Soal 89: Apakah musim semi Al-Qur'an?
Jawab: Bulan Ramadhan.

Soal 90: Apakah zikir terbaik?
Jawab: Membaca Al-Qur'an.

Soal 91: Ayat apakah yang diulangi sebanyak sepuluh kali di dalam surah al-Mursalat?
Jawab: Ayat wailun(y) yaumaidzin lil mukadzdzibîn.

Soal 92: Terletak di dalam surah manakah perintah untuk bershalawat kepada Rasulullah saw? Jawab: Surah al-Ahzab ayat 56

" wahai tuhan ku, aku tak layak kesyurgamu ...namun tak pula aku sanggup keNerakamu.........,kami lah hamba yang mengharap belas darimu ........

Ya Allah jadikan lah kami hamba2 mu yang bertaqwa......ampunkan dosa2 kami, kedua ibubapa kami, dosa semua umat2 islam yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia…

..hati..

tiada salam..
tiada kata2 manis..

yeahh..
aku lemah..
dikala empangan air mate ini pecah..
bagai tiada penghujungnya..

dikala mencari bahu utk menahan dr jatuhnye aku..
masih tergapai2..
bahu manakah yg aku harus capai..


titik

Saturday, March 12, 2011

hahaha~~

assalamualaikum..
yaa!!
hadirin hadirat sekalian..
trima kash krn masih sudi membaca..

aigo3..
hahaha..
back to my entry..
sengal la kan..
saje jeh suke mrepek..
padahal..
melambak2 keje aku..
(penagguhan demi penagguhan..)
owh cik mid sem yg tibe2 datang menggans..
aku letih..
sira demi sira yg harus aku kumpulkan..
aiiiissshh..
amat letih la this week!!!

first event dgn kelab penyayang..
ehem..
second i mean..
seleps majlis perlantikan MT kelab penyayang..
event nih..
aku sesaje menyebokkn diri menjadik pembantu kpd ktua projek..

aigo3..
amat pining la..
sbb kbhyakan ajk2 sem2..
hahahahahha..
betape kelam kabotnye 1st meeting tadi..
paling sian akma la..
dia sbg pemantau..
a.k.a tuan punye idea..
merasakn kerisauan yg teramat sgt..
sabr ye kema..

ok..
about penyayang's program..
actually its a simple game program..
but the things that make the game more special is..
we invite OKU =)
(haha..berbhs inggris..menyahut seruan datok dr faiz >_< )

tp..
bnyk halangan2 game yg patot kami pikio kan..
sbb kena menjg sensitiviti2 OKu tersebut..
hal ini demikian kerana..
motif utama game ini diadakan adalh untuk kegembiraan hati OKU2 tersebut..
dan untuk mengeratkan silaturrahim sesama ahli kelab dan OKU..

okeh ..
so..
kepada sesape kengkawn yg nak join..
penyertaan masih lg dibuka..
byrn rm5 jeh dikenakan..

ok..
stop about kelab penyayang..
know what..
mcm mane aku buleh lupe lak..
yg kelb penyayang punye event nih same date dgn silat punye event kepimpinan..

haaa...
hambik kau!!!!
btape pening nak mnage jadual buat keje, meeting, mid sem lg..
hohohhooh..
tapi takpe..
at least aku tak bnyk main..
aku blajr la care nak buat projek..
care soft skilss..
wee...
ok lah..
stop here..
mengantuk bangt nih..


-salam-

Sunday, March 6, 2011

aku letih la~~

assalamualaikum..
alhamdulillah..
Dia masih lg memberi aku nafas utk hidup..
meneruskan kehidupan..
mencari erti sbnrnye khidupan..

tajuk diatas tidak ade kena mengena dengan cerita ini..
sbb aku adlah insan yang kuat..
hahaha..
keh3..
aku pun tak tau ape yg aku mrepek sbnrnye..

aku rase dsbbkan aku dok jauh dr mak..
hati aku tak tenteram..
ye la..
dr kecik smpe ke beso..
mak asyik ngadap muke aku jeh..
wlopun aku nih jenis tak bnyk ce cite ce cite dgn mak aku..
aku totap nak mak aku tau ape yg aku buat..
mcm skarg nih..
mak den tak tau pun yg den tgh on9..
huhuh..
asyik tido jeh..
mls lak tu..
aissshhh..
tak tau le nak ckp..

mak aku nih plak..
bnyk jeh ce cite ce cite dgn aku..
(sbb aku adlh good listenr )
haha puji diri sndrik..
actoly mak aku nih ce cite ce cite psl ank2, adik bradik mak aku..
kire smua ada la dlm kocek aku..
(tapi bile tntg aku, pakt aku dengor dan berthn diri je la, takleh nak disangkal lagik!!!))
itu lah mak saye..

tgn yang membelai, mendidik, merotan, menasihati,mnyuap mknn.
(actoly, mak aku jrg naik tgn,.unless dia btoi2 dah tak sbo)
tgn itu yang aku kucup di pg hari..
sblom memulakan perjalann aku..
pipi itu tidak lg aku kucupi ..
mugkin..
bukan lg mungkin..
pastinye..
tgn dan pipi itu yg aku rindui..
untuk mendapat barakah utk aku meneruskan perjalanan hidp di alam universiti ini..
(sbb tu rase kosong jeh bile dok kat sini)

hurm..
yea..
sekarg aku tahu..
betapa sengsaranya hidup tanpa mak..
baru tau btape kacau nya hidup tanpa ksh sygnye..
(sbb jauh, bkn mak aku buangkan aku..)
padahal dulu sanggup nak mintak study jauh2..
haa..
padankan muke aku..
baru kat kedah..
dah sengsare..

ok lah..
nid to move..
everyday is my lovely day..
so. dont ruin it..

CAYANG MAK SAYE SNGT2..
INFINITY...

Saturday, March 5, 2011

kebahagiaan dalam perpisahan

air mata.............
by Qurratuaini Nqaak on Saturday, August 21, 2010 at 10:27pm

Hatiku bercampur baur antara kegembiraan, kesedihan dan kehibaan. Terlalu sukar untuk kugambarkan perasaan hatiku tatkala ini. Sanak saudara duduk mengelilingiku sambil memerhatikan gerak geri seorang lelaki yang berhadapan dengan bapaku serta tuan imam. Hari ini adalah hari yang cukup bermakna bagi diriku. Aku akan diijab kabulkan dengan seorang lelaki yang tidak pernah kukenali; pilihan keluarga. Aku pasrah. Semoga dengan pilihan keluarga ini beserta dengan rahmat Tuhan. Bakal suamiku itu kelihatan tenang mengadap bapaku, bakal bapa mentuanya. Mereka berkata sesuatu yang aku tidak dapat mendengar butir bicaranya. Kemudian beberapa orang mengangguk-angguk. Serentak dengan itu, para hadirin mengangkat tangan mengaminkan doa yang dibacakan lelaki itu.

"Ana dah jadi isteri! " Bisik sepupuku sewaktu aku menadah tangan. Tidak semena-mena beberapa titis air mata gugur keribaanku. Terselit juga hiba walaupun aku amat gembira. Hiba oleh kerana aku sudah menjadi tanggungjawab suamiku. Keluarga sudah melepaskan tanggungjawab mereka kepada suamiku tatkala ijab kabul. "Ya Allah! Bahagiakanlah hidup kami. Kurniakanlah kami zuriat-zuriat yang menjadi cahaya mata dan penyeri hidup kami nanti." Doaku perlahan. Aku bertafakur sejenak. Memikirkan statusku sekarang. Aku sudah bergelar isteri. Sudah tentu banyak tanggungjawab yang perlu aku tunaikan pada suamiku dan pada keluarga yang aku dan suamiku bina nanti. "Mampukah aku memikul tanggungjawab ini nanti?" Tiba-tiba sahaja soalan itu berdetik di hati. Kadang-kadang aku rasakan seolah-olah aku tidak dapat melaksanakan tanggungjawab seorang isteri terhadap suami.



"Assalamualaikum!" Sapa suatu suara yang mematikan tafakur tadi. Baru aku perasan, seorang lelaki berdiri betul-betul di hadapanku. Aku masih tidak mampu untuk mendongak, melihat wajahnya itu. Aku berteleku melihat kakinya. Sanak saudara yang tadi bersama-samaku, kini membukakan ruang buat lelaki itu mendekatiku. Aku tambah gementar bila dibiarkan sendirian begini. Tanpa kusangka, dia duduk menghadapku.

"Sayang"..Serunya perlahan. Suaranya itu seolah membelai dan memujuk jiwaku supaya melihat wajahnya. Aku memaksa diriku untuk mengangkat muka, melihat wajahnya. Perlahan-lahan dia mencapai tangan kiriku, lalu disarungkan sebentuk cincin emas bertatahkan zamrud ke jari manisku.

"Abang".. Seruku perlahan sambil bersalam dan mencium tangan lelaki itu yang telah sah menjadi suamiku. "Ana serahkan diri Ana dan seluruh kehidupan Ana ke pangkuan abang. Ana harap, abang akan terima Ana seadanya ini seikhlas hati abang.."Bisikku perlahan. " Kita akan sama-sama melayari hidup ini dan akan kita bina keluarga yang bahagia." Janjinya padaku. Itulah kali pertama aku menemui suamiku itu. Aku tidak pernah melihatnya selain daripada sekeping foto yang telah diberikan emak kepadaku.

Kenduri perkahwinan kami diadakan secara sederhana sahaja. Namun meriah dengan kehadiran sanak saudara terdekat dan sahabat handai yang rapat. Senang sikit, tak payah berpenat lelah. Sibuk juga aku dan suamiku melayani para tetamu yang hadir ke majlis itu. Ramai juga teman-teman suamiku yang datang. Mereka mengucapkan tahniah buat kami berdua. Tak sangka, suamiku punyai ramai kawan. Katanya, kawan-kawan sejak dari universiti lagi. Pada pandanganku, suamiku itu memang seorang yang segak. Berbaju melayu putih sepasang serta bersampin. Aku juga memakai baju pengantin putih. Kami dah berpakat begitu. Aku selalu berdoa pada Tuhan agar Dia kurniakan padaku seorang suami yang dapat membimbing dan menunjukkan aku jalan ketuhanan. Mengasihi aku sebagai seorang isteri. Tidak kuminta harta mahupun pangkat, cukuplah sekadar aku bahagia bersamanya dan dia juga bahagia denganku. Aku juga sering berdoa agar dikurniakan zuriat yang dapat membahagiakan kami.

**********

"Ana, ada perkara penting yang mak dan ayah nak bincangkan dengan Ana". Ayah memulakan mukadimah bicaranya di suatu petang sewaktu kami minum petang di halaman rumah. Mak hanya diam memerhatikan aku, membiarkan ayah yang memulakan bicaranya.

"Apa dia ayah, mak? Macam penting je" Soalku tanpa menaruh sebarang syak wasangka. "Sebenarnya, kami telah menerima satu pinangan bagi pihak Ana." "Apa!!!"Pengkhabaran begitu membuatkan aku benar-benar terkejut. Aku masih belum berfikir untuk mendirikan rumah tangga dalam usia begini. Aku mahu mengejar cita-citaku terlebih dahulu. Aku tidak mahu terikat dengan sebarang tanggungjawab sebagai seorang isteri. "Kenapa ayah dan mak tak bincang dengan Ana dulu?" Soalku agak kecewa dengan keputusan mak dan ayah yang membelakangi aku. Sepatutnya mereka berbincang denganku terlebih dulu sebelum membuat sebarang keputusan yang bakal mencorakkan masa depanku.

"Kami tahu apa jawapan yang akan Ana berikan sekiranya kami membincangkan perkara ini dengan Ana. Pastinya Ana akan mengatakan bahawa Ana masih belum bersedia. Sampai bilakah Ana akan berterusan begitu?" Ayah mengemukakan alasannya bertindak demikian. "Sebagai orang tua, kami amat berharap agar anak kesayangan kami akan mendapat seorang suami yang boleh melindungi dan membimbing Ana. "Ujar mak setelah sekian lama membisu. "Apakah Ana fikir mak dan ayah akan duduk senang melihat anak gadisnya berterusan hidup sendirian tanpa penjagaan dari seorang suami? Kami bukan nak lepaskan tanggungjawab kami sebagai orang tua, tapi itulah tanggungjawab orang tua mencarikan seorang suami yang baik untuk anak gadisnya." Terang ayah lagi.

"Ana.." Seru ayah setelah dia melihat aku mendiamkan diri, menahan rasa. "Percayalah, kami membuat keputusan ini adalah untuk kebaikan Ana sebab kami terlalu sayangkan Ana."; "Ini cincinnya, pakailah." Mak meletakkan satu kotak kecil berbaldu di hadapanku. Perasaanku berbaur. Macam-macam yang datang. Berbelah bagi. Apa yang patut aku lakukan sekarang. Sekiranya aku menerima dan bersetuju dengan keputusan mak dan ayah itu, bermakna aku telah membiarkan cita-citaku semakin kabur dan berbalam di hadapan. Namun kiranya aku menolak, bermakna aku telah melukakan hati kedua-dua orang tuaku itu. Orang tua yang telah banyak berjasa dalam hidupku. Tanpa mereka berdua, aku takkan hadir dan mustahil untuk melihat dunia ini. "Ahhhhgggg..."Keluhku sendirian. Aku dalam dilemma. Yang manakah patut aku utamakan? Perasaan sendiri atau perasaan dan harapan mak dan ayah. Aku selalu tewas bila melibatkan perasaan mak dan ayah. Aku terlalu takut untuk melukakan hati mereka. Aku takut hidupku nanti tidak diberkati Tuhan.

**********

Azan maghrib yang berkumandang mengejutkan aku dari lamunan. Dah masuk waktu maghrib rupanya. Masih banyak lagi barang-barang yang belum dikemaskan. Penat juga nak kemaskan semua ni. "Nanti kite kemas lepas ni. Mari solat maghrib dulu." Ujar ayah padaku. Adik-adik sibuk bentangkan tikar dan sejadah di ruang solat. Begitulah selalunya apabila kami berkumpul. Solat berjemaah adalah saru agenda yang tidak boleh dilupakan. Semua orang telah siap sedia menunggu sewaktu aku keluar dari berwudhuk di bilik air. Aku cepat-cepat mengenakan telekung dan memasuki saf bersama emak, kakak dan adik. Selesai je iqamah, ayah memberikan penghormatan kepada suamiku untuk menjadi imam. Dia kelihatan serba salah dengan permintaan ayah itu. Dia merenung ke arahku. Aku hanya mengangguk sebagai isyarat supaya dia memenuhi permintaan ayah itu. Maka dengan tenang, dia mengangkat takbir. Menjadi imam solat maghrib kami pada malam itu. Betapa hatiku tenang sekali menjadi makmumnya. Dengan bacaan yang jelas dan merdu itu membuatkan aku berasa kagum dengan suamiku itu. Mungkin tepat pilihan ayah dan mak buatku. Bacaannya lancar lagi fasih. Bagaikan seorang arab yang menjadi imam.

"Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami terlupa atau tersilap. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau bebankan kami dengan bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Jangan Engkau pikulkan kepada kami apa-apa yang tidak terdaya kami memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami serta ampunkanlah dosa kami dan berilah rahmat kepada kami." "Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami daripada isteri dan suami serta zuriat keturunan yang boleh menjadi cahaya mata buat kami dan jadikanlah kami daripada golongan orang-orang yang muttaqin." Dia membaca doa dengan khusyuk memohon kepada Tuhan setelah selesai solat. Kami bersalaman.

Aku mendekati suamiku sambil menghulurkan tangan. "Bang, maafkan Ana!" Bisikku perlahan sewaktu mencium tangannya. Dia kemudiannya mengucupi dahiku sebagai tanda kasih yang tulus. "Sayang tak ada apa-apa salah dengan abang." Ujarnya sambil tersenyum merenung wajahku. Selepas berwirid dan berzikir, dia bangun menuju ke halaman rumah. "Abang nak ke mana tu?" Soalku. "Nak kemaskan barang-barang kat bawah tu. Ada sikit lagi." Jawabnya. "Dah la tu. Rehat jelah. Esok kita boleh sambung lagi."Aku kesian melihatnya, keletihan. "Betul kata Ana tu Zul. Sambung esok sajalah." Sampuk ayah yang tiba-tiba mendengar perbualan kami. Emak pun mengangguk menyetujui sarananku itu. "Takpelah ayah, Ana. Sikit aje tu. Kejap je saya buatnya." Dia masih berkeras sambil berlalu turun ke halaman rumah untuk mengemas beberapa peralatan yang masih lagi berada di bawah khemah. Aku menukar pakaian, kemudian keluar membantu suamiku mengemas barang-barang di halaman rumah. Dia kelihatan asyik tanpa menyedari kehadiranku. Semua barang-barang telah dikemasnya. Aku mencapai kain pengelap dan mula mengelap meja.

"Bila Ana turun?" Soalnya apabila menyedari aku sedang mengelap meja. " Baru aje. Asyik sangat abang buat kerja sampai tak sedar Ana datang." "Maafkan abang sayang." Dia menghampiriku. "Sayang tak marahkan?" Soalnya lagi sambil memeluk pinggangku erat. Aku merenungnya, kemudian mengeleng-ngeleng sebagai tanda aku tak ambil hati pun pasal tu. Dia tersenyum sambil menghadiahkan satu ciuman di pipiku. "Ish..abang ni! Nanti dilihat orang, malu kita." Rungkutku tersipu-sipu. Nanti malu juga kalau dilihat oleh ahli keluargaku. "Apa nak malu, kan sayang ni isteri abang." Jawabnya tersenyum. "Tau la, tapi tengok la keadaan dan tempat. Kalau kita berdua saja, lebih dari cium pun Ana bagi." "Betul ni?"Soal suamiku cepat-cepat. "Ish..Gatal la abang ni!" Dia cuba mengelak dari menjadi mangsa cubitan tanganku. Aku terasa bahagia disayangi begini. Inilah pertama kali dalam hidupku merasai betapa nikmatnya cinta dan kasih sayang seorang kekasih hati yang aku sayangi.

Aku tidak pernah terlibat dengan cinta walaupun semasa aku di universiti dulu. Dan pada tika ini, aku akan menikmatinya selepas perkahwinan. Cinta seorang suami terhadap seorang isteri. Walaupun begitu,masih ada sedikit rasa takut di hatiku. Aku takut aku tidak mampu untuk menunaikan tanggungjawab sebagai seorang isteri. Aku takut aku tidak mampu untuk menjadi seorang isteri yang solehah dan mulia dalam hidup suamiku. "Apa yang Ana menungkan ni?" Soalan itu mengejutkan aku dari lamunan. Aku berehat sekejap di atas kerusi batu dalam taman di halaman rumah setelah selesai mengemas barang-barang. "Abang ni, terkejut Ana tau!" Aku buat-buat merajuk. Saja nak menduga bagaimana suamiku memujuk. "Alaa..sayang ni..macam tu pun nak marah." Usiknya sambil mencubit pipiku. "Nampak gayanya terpaksalah abang tidur bawah katil dengan nyamuk-nyamuk malam ni sebab isteri abang dah merajuk. Kesian kat abang yea!" Aku mula tersenyum dengan kata-kata suamiku itu. Pandai juga suamiku buat lawak nak memujuk aku.

"Sayang..." Seru suamiku sambil merangkul tubuhku. "Sayang nak honeymoon kemana?" Tak terfikir pulak akau pasal honeymoon tu. Aku pun tak ada apa-apa plan atau cadangan pasal tu. "Ana ikut aje ke mana abang nak bawa." "Kalau abang bawa ke bulan atau bintang, sayang nak ikut ke?" Guraunya. "Banyak ke duit abang nak bayar tambang roket dan nak beli set bajunya nanti?" Soalanku itu membuatkan suamiku pecah ketawa. "Nanti sayang nak berapa orang anak?" Soalnya lagi setelah ketawanya reda. "Abang nak berapa?" Soalku kembali tanpa menjawab soalannya. "Abang nak sebanyak mungkin. Larat ke sayang nanti?" "Ish...abang ni. Abang ingat Ana ni kilang anak ke?" Sekali lagi suamiku ketawa. Nampaknya dia adalah orang yang mudah ketawa. "Takdelah macam tu. Tapi abang suka kalau kita ada anak yang ramai. Sama banyak lelaki dan perempuan." "Insya Allah, kalau ada rezeki nanti Ana sanggup." Penjelesanku itu membuatkan suamiku tersenyum gembira. "Ni yang buat abang tambah sayang ni." Satu lagi kucupan mesra singgah di pipiku. Aku terasa bahagia diperlakukan begitu. Aku punyai suami yang baik dan penyayang. Aku rasa dilindungi.

"Zul, Ana! Jom kita makan dulu!" Suara mak memanggil. "Mari bang! Ana pun dah lapar ni." Ajakku sambil memimpin tangannya. Kami bangun beriringan masuk ke dalam rumah untuk menghadapi hidangan makan malam. Rasa lapar la juga kerana sejak tadi lagi asyik layan tetamu dan buat kerja aje sampai lupa untuk makan. Seronok sangat dengan kahadiran kawan-kawan rapat serta gembira dianugerahi seorang suami yang baik. Sudah beberapa hari aku asyik memikirkan pasal pertunanganku. Terlalu sukar untuk aku menerimanya. Tambah lagi dengan lelaki yang tidak pernah kukenali. Perkahwinan bukanlah sesuatu yang boleh diambil mudah. Kehidupan yang memerlukan persefahaman sepanjang hidup. Tanpa persefahaman dan tolak ansur, mustahil dua jiwa dan dua hati boleh bersatu dalam menjalani hidup sebagai suami isteri. Tidak sedikit cerita yang aku dengar tentang rumah tangga yang hanya mampu betahan buat seketika atau separuh jalan sahaja. Kemudian pecah berkecai umpama kapal dipukul badai. Berselerak dan bertaburan. Apatah lagi kalau dah dikurniakan anak. Anak-anak akan jadi mangsa keadaan. "Mampukah aku menerima suamiku nanti sepenuh hatiku? Mampukah aku menyediakan seluruh ruang isi hatiku ini buat suamiku itu? Bahagiakah aku bila bersamanya nanti?" Bertalu-talu persoalan demi persoalan menerjah benak fikiranku. Aku rasa amat tertekan dengan keadaan ini. Bukan aku tak fakir pasal rumah tangga, tapi aku masih belum bersedia untuk melaluinya.

"Ya Allah, bantulah aku dalam membuat keputusan. Tunjukkanlah aku jalan penyelesaian. Janganlah Engkau biarkan aku sendirian dalam menentukan masa depan hidupku." "Ya Allah, aku benar-benar tersepit antara kehendak orang tuaku dan persaan hatiku sendiri. Kiranya ia baik buatku, maka berilah aku redha dalam menerimanya wahai Tuhan. Indahnya kuperhatikan suasana kamarku. Aku sendiri yang menghiasinya. Kamar malam pertamaku bersama seorang lelaki yang bergelar suami. Kamar yang akan menjadi saksi bisu bila mana aku menyerahkan khidmatku pada seorang suami. Kegusaran dan sedikit gentar mula bertandang dalam sanubari. Aku rasa takut sendirian untuk melalui keindahan malam pertama ini. Bagaimanakah akan melayani suamiku nanti? Ketukan pada pintu bilik membuatkan hatiku bertambah gusar. Dari tadi lagi aku hanya duduk di birai katil.

"Masuklah, pintu tak berkunci." Aku bersuara perlahan. Aku pasti, itu adalah suamiku. Dia masuk, kemudian menutup pintu bilik kami dengan perlahan. Dia kemudiannya menghampiri dan duduk di sisiku. " Kenapa asyik termenung aje ni? Sayang tak gembirakah bersama abang?" Aku tak menyangka soalan itu yang diajukan oleh suamiku tatkala ketakutan di malam pertama begitu membanjiri jiwaku. Aku hanya mampu mengeleng-ngeleng. Aku sendiri tak tahu apa jawapan yang terlebih baik untuk soalan suamiku itu. "Habis tu apa yang sayang menungkan ni?" Ana takut bang!" Itulah aku rasa jawapan yang tepat bagi menjawab soalannya. Dia memelukku erat sambil membelai rambutku. " Apa yang nak ditakutkan? Abangkan ada. Abang akan bantu dan tolong sayang. Kita sama-sama bina keluarga kita." Pujuk suamiku.

" Ana takut Ana tak mampu untuk menjalankan tugas sebagai isteri abang. Ana banyak kelemahan bang. Ana takut nanti Ana akan mengecewakan abang. Ana takut.." Aku tidak sempat untuk meneruskan kata-kataku kerana suamiku telah meletakkan telunjuknya di bibirku tanda tidak membenarkan aku menghabiskan bicaraku. Terkebil-kebil mataku memandangnya.

" Sayang, abang terima sayang sebagai isteri abang seadanya. Abang terima segala kelebihan dan kekurangan yang ada pada sayang. Usahlah sayang risaukan pasal itu. Ok sayang! " Bisiknya. Aku memeluknya syahdu di atas penerimaannya terhadapku. " Sayang, abang nak mandi kejap. Badan ni dah rasa macam melekit." Aku bangun membuka almari pakaian dan mencapai sehelai tuala serta kain pelikat. Kuhulurkan kepadanya dengan penuh kasih sayang. Dia tersenyum kepadaku dan mencium pipiku sebelum berlalu ke bilik air. Kemudian aku terdengar siraman air terjun ke lantai. Malam berarak perlahan. Langit kelihatan gelap pekat tanpa bulan dan bintang. Mungkin sekejap lagi hujan akan mencurah, membasahi bumi yang sudah beberapa hari merindui titis air untuk membajai ketandusannya.

**********

"Ayah, mak! Ana dah buat keputusan." Beritahuku sewaktu kami sedang berehat di beranda rumah pada suatu hari. Ayah yang sedang membaca akhbar dan emak yang sedang menyulam tiba-tiba memandangku serentak, kemudian berpaling sesama sendiri. " Keputusan tentang apa?" Soal ayah inginkan kepastian. Mungkin mereka tertanya-tanya keputusan apakah yang telah kubuat. " Pasal peminangan tu." Ujarku. Ayah dan emak kembali merenungku. Mereka memberikan perhatian kepada apa yang bakal aku beritahu. Keputusan yang telah kubuat setelah berfikir baik dan buruknya. Keputusan yang bakal menentukan masa depan arah perjalanan hidupku. " Kiranya ini takdir Tuhan, maka Ana redha dengan jodoh yang ayah dan emak pilih." Terasa pilu sekali hatiku sewaktu meluahkannya. Ada sedikit titis jernih jatuh ke riba. Aku mengesatnya dengan hujung jari. Emak bangun dan memelukku. Aku tidak tahu apakah ertinya pelukan emak itu. Pelukan gembira oleh kerana aku menerima pilihan mereka atau pelukan untuk menenangkan jiwaku yang sedang berkecamuk dan sedih ini? Hanya emak yang tahu hakikatnya.

" Syukurlah, moga Ana bahagia nanti." Ucap ayah padaku. Aku terpaksa berkorban demi untuk melihat senyuman di bibir ayah dan emak walaupun hatiku sendiri terpaksa menangis. Tapi adalah terlebih baik bagiku memakan hatiku sendiri daripada memakan hati orang tua ku. "Nanti mak kenalkan dia pada Ana." Ujar emak sambil tersenyum kerana keputusanku memihak kepada mereka. " Tak payahlah mak. Kenalkan pada Ana di hari perkahwinan tu aje." Aku rasa lebih baik demikian kerana selepas ijab Kabul aku sudah tidak punyai pilihan lain selain daripada menerima walaupun dengan terpaksa lelaki pilihan ayah dan emak ku itu sebagai suamiku. Aku tidak mahu pertemuan sebelum ijab kabul nanti akan menyebabkan aku berbelah bagi dengan keputusan yang telah aku buat. " Kenapa pula macam tu? Kan lebih baik kalau Ana berkenalan dahulu dengannya." Ayah mempersoalkan keputusanku itu. " Ana telah memenuhi kehendak ayah dan mak dengan menerima pilihan ayah dan mak. Tak bolehkah ayah dan mak memenuhi permintaan dan kehendak Ana pula?" Aku berlalu meninggalkan mereka dalam keadaan tercengang dengan permintaan ku itu.

**********

Aku siapkan kamar tidur seadanya. Aku letakkan pakaian persalinan buat suamiku di atas katil. Aku menunggunya keluar dari bilik air. Aku sendiri telah bersiap-siap menukar pakaian malam menanti suamiku itu dengan penuh debaran. Kedengaran pintu bilik air dibuka. Dia keluar sambil tersenyum ke arahku. " Sayang, boleh tak ambilkan abang segelas air. Dahagalah." Pintanya sambil mengelap-ngelap badannya dengan tuala di tangan. " Baik bang. Bang, ni baju abang." Ujarku sambil bangun untuk ke dapur. Sewaktu aku keluar, lampu di ruang tamu semuanya telah dipadamkan. Kulihat jam dah dekat pukul 1 pagi. " Patutlah." Bisik hatiku. Aku meneruskan langkahku ke dapur dalam smar-samar cahaya bilik yang masih lagi terpasang. Kupenuhkan labu sayung dengan air masak dan ku capai sebiji gelas. Aku membawa kedua-duanya menuju ke bilik. Suasana malam agak sunyi. Tiada bunyi cengkerik atau cacing tanah. Cuma kat luar sana kadang-kadang langit kelihatan cerah diterangi cahaya kilat memancar. Malam yang pekat bakal mencurahkan hujan. Sewaktu aku melangkah masuk ke bilik, kelihatan suamiku sedang khusyuk berdoa atas sejadah. Mulutnya terkumat kamit tanpa kutahu butir bicaranya. Kutuangkan air kedalam gelas dan kuletakkan atas meja menanti suamiku selesai berdoa. Kemudian dia bangun menghampiriku. Aku menghulurkan gelas air kepadanya.

"Bang...."Seruku. "Ada apa sayang?" Soalnya apabila melihat aku tersipu-sipu kearahnya. "Malam ni abang nak.....nak....."Agak segan untuk kuteruskan pertanyaan itu. Suamiku masih lagi menanti persoalan yang kutanya... " Nak apa sayang?" Soalnya lagi sambil tersenyum. "Ah..abang ni..."Aku malu sendirian apabila melihat suamiku seolah-olah dapat membaca fikiranku. "Ya, abang nak sayang layan abang malam ni. Boleh tak?" Bisiknya ketelingaku. Aku hanya mampu mengangguk-angguk tanda bersedia untuk melayani segala kehendak dan kemahuannya. Aku cuba untuk mempersiapkan diri sebagai seorang isteri yang mampu menyediakan dan memenuhi segala keperluan dan kemahuan suamiku itu.

"Assalamualaikum, wahai pintu rahmat!" Bisik suamiku. " Waalaikumussalam wahai tuan pemilik yang mulia." Jawabku. Malam yang gelap kehitaman itu kulaluinya bertemankan seorang lelaki yang telah kuserahkan kepadanya seluruh jiwa dan ragaku ke dalam tangannya. Dia berhak segala-galanya keatasku. Sebagai seorang isteri, aku mesti sentiasa patuh kepada segala arahan dan suruhannya selagi mana ia tidak bercanggah dengan ketetapan Tuhan dan Rasul. Pertama kali kulalui dalam hidupku, malam bersama seorang lelaki yang telah dihalalkan aku keatasnya. Aku umpama ladang dan suamiku itu adalah peladang. Ia berhak mendatangiku mengikut sekehendak hatinya. Aku telah membaca beberapa buah buku tentang alam perkahwinan, rumahtangga dan tanggungjawab seorang isteri apabila aku menerima pilihan emak dan abah terhadapku. Aku cuba untuk mempraktikkannya selagi aku termampu untuk melakukannya. Aku cuba menjadi yang terbaik bagi suamiku. Aku ingin suamiku bahagia bersamaku. Aku ingin menjadi permaisuri yang bertahta di hati dan jiwanya sepanjang usia hayatnya.

Rasulullah bersabda: "Sebaik-baik isteri itu ialah yang dapat menenangkan kamu apabila kamu melihatnya dan taat kepada kamu apabila kamu perintah dan memelihara dirinya dan menjaga hartamu apabila kamu tiada." Rasulullah bersabda: "Setiap wanita itu adalah pengurus sebuah rumahtangga suaminya dan akan ditanyakan hal urusan itu." Rasulullah bersabda: "Isteri yang mulia ini merupakan sesuatu yang terbaik di antara segala yang bermanfaat di dunia." Rasulullah bersabda: "Sesungguhnya wanita yang baik itu adalah wanita yang beranak, besar cintanya, pemegang rahsia, berjiwa kesatria terhadap keluarganya, patuh terhadap suaminya, pesolek bagi suaminya, menjaga diri terhadap lelaki lain, taat kepada ucapan suaminya dan perintahnya, dan apabila bersendirian dengan suaminya, dia pasrahkan dirinya kepada kehendak suaminya itu."

Sesungguhnya perkahwinan ataupun rumahtangga itu bukanlah sesuatu yang boleh dipandang remeh atau yang boleh dipermain-mainkan. Ia adalah suatu ikatan yang menghalalkan yang haram sebelumnya. Ia memerlukan persefahaman, tolak ansur, saling mempercayai, tolong-menolong, kasih mengasihi seikhlas hati dan sebagainya. Tanpa itu semua, mana bisa dua jiwa yang berlainan sifat dan sikap mampu mengharungi sebuah kehidupan yang penuh dengan dugaan ini bersama-sama. Ia amat mustahil sekali.

Maka seharusnya kita perlu mempersiapkan diri sebelum memasuki gerbang perkahwinan dengan pelbagai ilmu. Ilmu kekeluargaan, ilmu keibu bapaan, psikologi kanak-kanak dan sebagainya. Jangan cuba untuk menghampirinya selagi mana kita belum benar-benar bersedia untuk menghadapinya. Jangan kita fikirkan tentang nafsu semata-mata. Fikirkan sama tentang tanggungjawab yang bakal kita pikul nanti. Tanggungjawab sebagai seorang suami ataupun isteri, tanggungjawab sebagai seorang bapa ataupun ibu. Mampukah kita semua memenuhi atau menunaikan tanggungjawab dan tuntutan itu. Kita pastinya akan dipersoalkan tentang pertanggungjawaban itu. Sama ada di dunia mahaupun di hadapan Tuhan nanti. Kerana tanggungjawab itu adalah amanah yang perlu ditunaikan oleh setiap orang. Bunyi batuk yang berlarutan menyebabkan aku tersedar dari tidur istimewaku malam ini. Sewaktu aku membuka mata, aku lihat suamiku sedang bersimpuh diatas sejadah.

Dia mengurut-urut dadanya menahan batuk. Aku bingkas bangun, turun dari katil dan menghampirinya. "Abang tak apa-apa?" Soalku risau dengan keadaannya. Aku mula risau, takut-takut suamiku itu mempunyai penyakit-penyakit tertentu yang tidak aku ketahui. "Abang ok je. Mungkin sejuk sikit kot."Jelasnya. Mungkin juga. Hawa dinihari itu sejuk sebab hujan masih lagi bergerimis selepas mencurah lebat semalam. "Pergilah mandi, ayah dan semua orang sedang menunggu kita untuk berjemaah di luar tu." Arah suamiku sambil tersenyum merenungku dengan pijama itu. Aku malu sendirian bila mata suamiku menyorot memerhati seluruh tubuhku itu. "Nakallah abang ni." Aku bangun mencapai tuala dan terus ke bilik air untuk mandi. Aku masih lagi terdengar batuk-batuk dari luar. Ayah mahu suamiku mengimami solat subuh itu, tapi suamiku menolak dengan alasan dia batuk-batuk dan tak berapa sihat. Namun ayah masih berkeras, maka terpaksalah dia menjadi imam. Kesian aku melihatnya. Bacaannya tidak selancar semalam. Banyak tersangkut dan terpaksa berhenti atau mengulanginya kerana asyik batuk-batuk sahaja. Aku mula risau lagi dengan keadaan begitu. Selepas beriwirid pendek, dia membacakan doa dengan perlahan tapi masih boleh didengari oleh semua ahli keluargaku.

Aku lihat muka suamiku agak kepucatan. "Kenapa ni bang?" Soalku sewaktu bersalaman dengannya. " Entahlah, abang rasa kurang sihat sikit pagi ni.." "Zul sakit ke?" Tanya ayah. "Takdelah, cuma kurang sihat sikit. Mungkin sebab cuaca kot."Jawabnya. "Elok makan ubat, nanti takut melarat pulak." Sampuk mak. "Nanti Ana ambilkan ubat." Aku bangun ke dapur untuk mengambil ubat dalam rak ubat. Ubat-ubatan asas sentiasa tersimpan dalm rak ubat di rumahku. Ini bagi memudahkan bagi tujuan rawatan segera kalau ada apa-apa berlaku. Aku ambil sebotol ubat batuk dan segelas air. Suamiku sudah masuk ke bilik. Batuknya agak berkurangan sedikit dari tadi. Mungkin betul juga ia ada kaitan dengan keadaan cuaca yang sejuk. Dia menghirup sirap batuk yang kusuapkan. "Terima kasih." Ucapnya perlahan. Aku angguk. "Abang berehatlah." Ujarku sambil membaringkan badannya ke atas tilam.

"Abang minta maaf kerana menyusahkan sayang." " Kenapa pula abang cakap macam tu. Sikit pun Ana tak rasa susah." "Abang tahu sayang susah hati tengok abang begini. Sepatutnya hari pertama begini, abang kena membahagiakan sayang. Tapi abang minta maaf sebab keadaan abang tak mengizinkan." "Dahla tu bang. Ana isteri abang. Ana sentiasa bersedia berkhidmat untuk abang tanpa sedikit pun rasa susah."Pujukku walaupun sebenarnya hatiku memang runsing dengan keadaannya. "Walau apapun yang berlaku, abang tetap sayang dan cintakan sayang. Sayanglah satu-satunya buah hati abang." Sambung suamiku tanpa menghiraukan nasihatku supaya dia berehat saja. Entah kenapa tiba-tiba sahaja hatiku dilanda kesedihan. Entah darimana ia berputik. "Abang minta maaf atas segalanya. Sayang maafkan abang yea" "Abang nak tidur dulu. Mengantuk rasanya." Ujarnya perlahan. "Abang tidurlah." Aku menarik selimut untuk menyelimutinya. Aku menciumi dahinya. Sekejap sahaja dia terlena selepas mulutnya terkumat kamit membacakan sesuatu. Aku memerhatikan suamiku buat seketika. Tidurnya kelihatan tenang dengan susunan nafas yang teratur. Aku suka melihat wajahnya yang memberikan ketenangan buatku. Wajahnya yang agak bersih dihiasi dengan kumis dan jambang yang nipis dan terjaga.

Aku berdoa dan berharap agar kurniaan Tuhan ini akan berkekalan bersamaku hingga ke akhir hayat. Namun segala-galanya telah ditentukan Tuhan. Hidup, mati, rezeki, baik dan buruk seseorang hamba itu telah ditentukan Tuhan semenjak ia berada dalam kandungan ibunya lagi. Maka aku sebagai seorang hamba yang lemah terpaksa menerima segala kehendaknya dengan redha dan tenang. Siapa tahu, rupa-rupanya itulah hari pertama dan terakhir aku bersama suamiku yang baru aku kenali itu. Aku hanya mengenalinya seketika sahaja, namun dia telah meninggalkan aku buat selama-lamanya. Aku belum sempat untuk menjalankan tugasan sebagai isteri dengan sepenuhnya. Apalagi yang dapat aku lakukan. Patutlah dia asyik memohon maaf dariku. Sewaktu aku ingin mengejutkannya untuk bersarapan, berkali-kali aku cuba memanggil namanya. Namun dia masih tak menjawab. Aku menggoncang tubuhnya, tetapi tetap tak ada respon. Aku sentuh tangannya, sejuk. Aku memeriksa nadi dan denyutan jantungnya. Senyap! Air mataku terus je mengalir tanpa dapat ditahan lagi. Menangisi kepergian seorang suami. Aku tersedu-sedu sewaktu semua ahli keluarga masuk kebilik untuk melihat apa yang berlaku setelah terlalu lama aku cuba mengejutkan suamiku itu. Tapi rupanya hanyalah jasad yang terbujur kaku.

**********



" Sudahlah Ana, bersyukurlah kerana masih ada lagi pusaka tinggalannya buat Ana." Pujuk emak. Aku hanya mampu tersenyum dengan pujukan emak itu sambil memandang wajah seorang bayi lelaki yang sedang nyenyak tidur disebelahku. Itulah takdir Tuhan, malam pertama yang telah membuahkan hasil. Walaupun hanya pertama, tapi itulah panglima yang menang dalam pertarungan bagi menduduki rahimku ini. Hari ini, zuriat suamiku itu telah menjenguk dunia ini. Satu-satunya pusaka yang tidak ada nilai buatku selain sebuah rumah yang telah diwasiatkan oleh suamiku buatku. Ya Allah, tempatkanlah rohnya bersama golongan yang soleh. Ya Allah, rahmatilah anakku ini. Jadikanlah dia umpama bapanya yang sentiasa taat kepadamu. Jadikanlah ia berjasa kepada perjuangan dalam menegakkan agamamu. Jadikanlah ia sebagai permata yang membahagiakan aku dan seluruh keluargaku.